Suri tuntud briti koomik Mel Smith

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulsa telesarja algustiitrid: vasakul Mel Smith ja paremal Griff Rhys Jones.
Kuulsa telesarja algustiitrid: vasakul Mel Smith ja paremal Griff Rhys Jones. Foto: Repro

Reede hommikul suri oma kodus Londonis infarkti tagajärjel 60-aastaselt maailmakuulus briti koomik, näitleja, stsenarist ja lavastaja Mel Smith.

Esimese laiema tuntuse tõi talle BBC2 sketšisari «Not the Nine O’Clock News» (1979–1982), kus lõid kaasa veel hiljem Mr Beani ja Blackadderi tegelaskujudega maailmakuulsaks saanud Rowan Atkinson, Griff Rhys Jones, Pamela Stephenson ja Chris Langham, kes on siinsele televaatajale tuntud briti valitsuse telgitaguseid paljastavast seriaalist «The Thick of It» minister Hugh Abbotina. Sari tõi briti telekomöödiasse Monty Pythoni seltskonna teadvuse voolule lähenema hakanud huumori asemel tagasi klassikalise komöödiasketši.

Suurima kuulsuse saavutas Smith koostöös koomik Griff Rhys Jonesiga valminud legendaarses komöödiasarjas «Alas Smith and Jones» (1984–1998). Koos Jonesiga lõi Smith ka teleproduktsioonifirma Talkback Productions, mis muutus kiiresti üheks suurimaks briti telekomöödiate tootjaks ning mille loomingulisest portfellist on pärit sellised kuulsad naljasarjad nagu «Da Ali G Show» ja «I'm Alan Partridge». 2000. aastal müüdi firma 62 miljoni naela eest kirjastusgigandile Pearson.

1997. aastal oli Mel Smith esimese täispika Mr Beani kinoloo «Bean – täitsa lõpp film», kus kuningliku rahvusgalerii valvur Ameerikasse segadust tekitama saadetakse, režissööriks.

Kuigi alates 1999. aastast kimbutasid Smithi mitmed tervisehädad alates ravimite liigtarbimisest tingitud seedetrakti haavanditest kuni podagrani, tegi ta 2006. aastal kaasa näiteks telesarjas «Agatha Christie’s Marple», mängides kõrvuti Geraldine McEwani, Timothy Daltoni ja Zoe Telfordiga.

Smith oli kuulus oma eluaegse kiindumuse poolest Rolls-Royce’i autodesse, viimati sõitis ta Rolls-Royce Corniche’iga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles