Sõjafilmi võtted algavad suurejoonelise lahinguga

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmo Nüganen
Elmo Nüganen Foto: Raigo Pajula

18. augustil mängitakse Valga külje all Jaanikeses sõda, mille püüab pealtvaatajate silme all kaamerasse Eesti eepilise sõjafilmi «1944» võttegrupp.


Kohale saabub sadu autentse varustusega militaar­entusiaste mitmest riigist – eesmärk on rekonstrueerida üks 1944. aasta suve Sinimägede lahingutest, kui Punaarmee suurte jõududega peale tungib.

Tegemist peaks olema suurima näidislahinguga, mida seni on Eesti pinnal peetud. Viimastel andmetel on registreerunuid ligemale 500, sõjatehnikast tuuakse kohale koguni kaks lennukit.
Film, mida Elmo Nüganen hakkab väntama Leo Kunnase stsenaariumi järgi, jutustab 1944. aasta sõjasündmustest Eestis alates Sinimägedest juulis kuni Sõrve sääre langemiseni Punaarmee kätte novembris. Sõda näidatakse mõlema poole – Punaarmees ja Saksa armees sõdivate eestlaste pilgu läbi.

«Sellest ei tule sõjafilm, vaid sõjavastane film,» ütles kaasprodutsent Maria Avdjuško, kes toodab seda koos Kris Taskaga. «Me ei eelista üht teisele ega anna hinnangut, kes oli hea ja kes paha. Aeg on mõista neid kõiki.»

Ka filmi reklaamlause kõlab vastavalt: «Süütud tunnevad end süüdi. Süüdlased ei tunne midagi.»
Koos Valga militaarajaloo festivali ja sõjaajaloo klubiga Frontline lavastatav näidislahing on ühtlasi oktoobris algava esimese pikema võtteperioodi – teine on 2014. aasta suvel – peaprooviks, millega katsetatakse võtterühma valmidust filmida ulatuslikku lahingut. Filmi peaks see jõudma üldplaanina.
Kuni tund aega vältavat lahingut on vaatama oodatud ka kõik militaarajaloo- ja filmihuvilised.

Operaatoriks on kutsutud Mart Taniel, kes on üles võtnud kõik Veiko Õunpuu filmid. Üht peaosalist, 23-aastast punaarmeelast Jüri Jõge mängib Kristjan Üksküla. Teise peaosalise, Eesti relva-SSis teeniva 18-aastase Jaan Tamme osatäitja on veel kinnitamata. Jaan Tamme õde Annat hakkab kehastama Mai­ken Schmidt. Suur roll on täita ka lavakunstikooli 25. ehk Elmo Nüganeni lennu meesnäitlejatel.

Täpsemat süžeed tegijad veel avalikustada ei taha. «Muidu kaob üllatusmoment – küll võin lubada, et üritame olla ajalooliselt võimalikult faktitäpsed ja tõetruud. Ka otsest lahingutegevust tuleb ühe eesti filmi kohta tavatult palju,» lubas Avdjuško.

Sügisesteks võteteks Tapa polügoonil tahetakse hankida koguni kolm Vene sõjatanki T-34.
Eesti Filmi Instituudi pea­produtsendi Piret Tibbo-Hud­ginsi sõnul tuleb sellest väga hea ja valus sõjafilm, kui tegijad suudavad stsenaariumis sisalduva potentsiaali ekraanil realiseerida. «Mul on sellesse usku,» kinnitas ta.

1,8 miljoni euro suuruse eelarvega linateost toetab filmiinstituut 420 000 euroga. Filmi rahastavad veel kaitseministeerium, kultuurkapital, Soome filmi sihtasutus, ETV ja kaalukas osa on ka erasponsoritel.

«1944» peaks esilinastuma 2015. aasta talvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles