Saladus on head laulud

Silvia Urgas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna astub French Films lavale kell 14.30 Tartu loomemajanduskeskuse pargis ja kell 1.30 öösel Vilde kohvikus, klubi uksed avatakse aga juba kell 21.
Täna astub French Films lavale kell 14.30 Tartu loomemajanduskeskuse pargis ja kell 1.30 öösel Vilde kohvikus, klubi uksed avatakse aga juba kell 21. Foto: freomchflms

Eile alanud Tartu muusikanädala päike jõuab seniiti täna õhtul, mil Vilde majas astub üles 15 artisti kolmel laval, kokku võib ülikoolilinnas sel nädalavahetusel näha 23 esinejat.

Festivali tuntuim välisartist on ilmselt Soome indie-kvintett French Films, kellel hiljuti ilmus teine album «White Orchid», mille promomiseks on bänd juba märtsikuust ringi tuuritanud, rännutee on French Filmsi viinud Soomest nii Hiinasse, Suurbritanniasse kui ka USAsse.

Muuhulgas muusikasaidile Pitchfork jõudnud bändi laulja ja kitarrist Johannes Leppänen peab koduriigist väljamurdmise saladuseks heade laulude kirjutamist.

«Läbimurde saavutamiseks on palju eri viise, aga ma ütleksin, et kui sul on häid laule, on see hea algus. Teisi inimesi ei maksa liiga palju kuulata. Suurte plaadifirmade artistid ei jõua tavaliselt kuhugi, vähemalt Soomes on see päris vananenud mudel. Just indie-artistid on tavaliselt väljaspool Soomet edukad, sest nad on välismaailmale huvitavad,» ütles Leppänen.

Sama moodi kui Ewert and the Two Dragons sai French Films tänavu Euroopa läbimurdja auhinna. Leppänen aga tunnistab, et enne European Border Breakers Awardi (EBBA) võitmist ei olnud ta sellisest tunnustusest kuulnudki. «Auhind tähendab, et müüsime albumeid väljaspool Soomet, nii et see oli väga lahe märk,» rõõmustas solist.

Elu French Filmsi bändiliikmena on praegu lõppematu ringreis. «Mängime veel paaril festivalil ja alustame siis sügisel uuesti Euroopa tuuri,» ütles Leppänen, kellel jagub suvel õnneks aega ka kodus puhkamiseks. Päev pärast Tartu konserti ootab ansamblit Grape Festival Slovakkias.

French Films on varem Eestis mänginud vaid 2011. aastal Tallinn Music Weekil. «Päris veider, et me rohkem Eestis esinenud pole, sest meil oli siin tore, aga nüüd tuleme lõpuks tagasi ja see saab lõbus olema,» ütles Leppänen, kes pole varem Tartus käinud.

Leppänen nimetab põhiliste eeskujudena biitleid, The Ramonesi ja The Strokesi, kuid suurema osa oma lemmikmuusikast avastas ta hoopis rulavideotest. «Rulavideod sisaldavad väga palju head muusikat. Ma sõidan tänase päevani, aga olin nooremana väga aktiivne rulataja ja avastasin neist videotest näiteks The Ramonesi, The Velvet Undergroundi, The Smithsi ja Joy Divisioni.»

French Films on kiita saanud just suurepäraste esinemiste eest. «Inimesed, kellele meeldivad energilised rock’n’roll’i kontserdid heade lauludega, peaksid kindlasti tulema ja otsustama, kas me oleme head või mitte,» naeris Leppänen.


Tartu muusikanädal

8.–10. augustini

Esinejad

Alise Joste (LV), Badass Yuki, Black Lizard (FIN), Faun Racket, Frankie Animal, French Films (FIN), Gee, Junk Riot, Mari Kalkun, Phlox, Tallinn Daggers, Three Leg Dog, vonKuusk, Wolfredt, Wrupk Urei jt

Täpsem kava www.tartumuusika.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles