Kuressaarele kingiti prügimäelt päästetud haruldane linnakaart

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare linnulennult.
Kuressaare linnulennult. Foto: kaart.postimees.ee

Kuressaare linnavalitsusele kingiti 1920. aastatel joonistatud linna kaart, mille 1944. aastal leidis prügihunnikust geodeet Arvo Seäsk, kes siis oli 12-aastane.

Arvo Seäsk liimis tookord kaardile taha paberi, mis kaarti tugevdas ja ehk kunagiste geodeetide töö päästiski, teatab ERR uudised.

Kaardiga tutvust teinud ajaloohuvilise Bruno Pao hinnangul võib olla tegemist nn. tolleaegse turismikaardiga, millele on lisaks Kuressaarele ka Kaali, Vilsandi, Mõntu ja Panga pank peale joonistatud.

Kaart on ilmselt tehtud 1926.-1927. aastal, kui tekkis idee välja anda Kuressaare turismiprospekt, mida hakkas koostama sadamakapten Herman Sannik.

Turismiprospekti juurde mõeldud kaart jäi siiski ilmumata, sest 1930. aastate algus oli kriisiaja lõpp ja raha oli vähe.

Nagu kaardilt näha, planeeriti pea sajand tagasi tänasega võrreldes Kuressaare arengut päris täpselt. Juba siis olid punaselt kaardile märgitud tookord veel olematud, aga tänaseks valminud linnaosad ja tänavad.

Arvatavalt on tegemist ainueksemplariga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles