Linna vahel uitamise pidu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UIT korraldas installatsiooni majas Pikk 86 juba mais.
UIT korraldas installatsiooni majas Pikk 86 juba mais. Foto: Agnes Joala

Nädalalõpp näitab, milleks Tartu ja selle tänavad võimelised on.

Kui möödunud nädalavahetusel Pärnus neljandat korda toimunud tänavafestival Augustiunetus keerleb peamiselt Supeluse tänava ümber ning seitsmendat aastat peetav ja selleks aastaks veel hooandjaid ootav Uue Maailma tänavafestival keskendub kindlale piirkonnale, siis linnafestival UIT tutvustab kogu Tartut. Või pigem neid kohti, mis on natuke silma alt ära ja kuhu satuvad ainult eriliste huvide ja hoonekirega inimesed.

Nagu nimigi ütleb, on see festival uitajatele – inimestele, kellele meeldib avastada ja end oma mõtete keskel tänavale unustada ning keda huvitab, miks nii paljud majad tühjana seisavad või linnaruumis nii palju parklakultuuri ja nii vähe parke on. Kas ikka on vähe või ei oska me neid lihtsalt üles leida?

Installatsioonid, helikunst, etenduskunst, Supilinna aardejaht lastele, Tour d’ÖÖ ja teised linnatuurid, kontserdid ja peod ning sisenemine lahkete uitajate eluruumidesse on programmi üldistav kokkuvõte. Tundub, et aeg sellise festivali korraldamiseks on küps, sest huvi linnade ja linnaruumi pärlite vastu on kahtlemata olemas. Tallinnas korraldatavad piiratud osalejatega linnaretked registreeritakse täis mõne tunniga. Kui juunis Tartus peetud Disaininädala ajal korraldasid kohalikud arhitektid elamuveidrusi ja hooneägedusi tutvustava rattaretke, suutsid huvilised Tartu liikluses samuti troppe tekitada. Aeg-ajalt tänavatel kihutav Tour d’ÖÖ rahvas on paljudele liiklejatele juba tuttavaks saanud.

Festivalilt leiab endale meelepärast nii peo- kui ka kunstihuviline, nii laps, nooruk kui ka küpsemas eas linlane. Nagu festivalid ikka, on programm suunatud aktiivsele inimesele. Tegemist, nägemist ja elamusi leiab Tartus sel nädalalõpul palju.

15. augustil avatakse Eike Epliku Hiinalinna installatsioon, milleni jõudmiseks tuleb rajada endale teeviitu abiks võttes tee läbi linnadžungli. Koos tänavakunstifestivaliga Stencibility tehakse rattaretk mööda Tartu tänavakunstiradu, sest linn läheb üha enam ja enam kunsti nägu. Saab nautida ka mitte-kunsti tuuri, et üheskoos mõtiskleda võimaluste üle, mida Tartu linnaruum tulevikus pakkuda võiks. Kindlasti tasub minna avapeole, mis toimub Sõpruse silla all ja on ühtlasi Tour d’ÖÖ finiš.

Programm on tasuta (installatsioonid, retked, aardejahid), välja arvatud tantsuetendused «Pink Cloud Effect» ja «an hour of». Festivali süda asub Genialistide klubi ja Uue Teatri vahel asuval Uuel Õuel, millest on suvega saanud Tartu loovust ühendav süda. Üks idee autoritest Marie Kliiman soovitab tantsuetenduste piletid varakult valmis osta, sest huvi olevat suur.

Interdistsiplinaarne linnafestival UIT

15.–17. august

Mitmel pool Tartus

Rohkem infot: www.uit.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles