Dresden arvati maailmapärandi hulgast välja

, Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskonna dekaan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dresden.
Dresden. Foto: AFP / Scanpix

Täna tegi Hispaanias Sevillas Maailmapärandikomitee 33. istung pretsedenditu otsuse ja arvas maailmapärandi nimekirjast välja Dresdeni koos Elbe oruga.

See on UNESCO maailmapärandi konventsiooni vastuvõtmisest 1972 . aastal alates esimene kord, kui linn kustutatakse nimekirjast.

Dresden võeti maailmapärandi nimekirja 2004. aastal, väärtustades võrdselt nii Saksimaa pealinna rolli Euroopa kultuuri, teaduse ja tehnika ajaloos kui ka linna- ja looduskeskkonna erandlikku sümbioosi.

Vaevalt kaks aastat peale vastuvõtmist arvati Dresden ohustatud pärandi hulka.

2006. aasta otsuse ajendiks oli linnavalitsuse kava rajada üle Elbe jõe Waldschlösscheni sild, mis ühel kaldal tungib klassikalisi vaateid varjates ajaloolisse vanalinna ja teisel neitsilikule luhale hävitades looduslikke kooslusi.

Maailmapärandikomitee ja tema ekspertorganisatsioon ICOMOS on neli aastat üritanud suunata linnavalitsust koostööle otsimaks paremaid lahendusi transpordiprobleemidele. Paraku ei ole linn konkreetseid samme astunud ja ehitustöid on jätkatud kogu arutelu aja.

Küsimust on arutatud ka Saksamaa erinevate astmete kohtutes, mis on bürokraatlikku otsustusprotseduuri järgides andnud õiguse sillaehitajatele. Kuna Saksamaa on ratifitseerinud ülemaailmse kultuuripärandi konventsiooni, ei pidanud komitee võimalikuks kauem Dresdenit maailmapärandilinna tiitliga austada.

Terve päeva väldanud vaidlustes rõhutati kohaliku kogukonna rolli ja vastutust oma pärandi kaitsel, seda enam, et taotlus nimekirja arvamiseks on alati kohalik initsiatiiv.

Istungil võtsid sõna ka Saksamaa suursaadik UNESCO juures ja Dresdeni linnapea, kes palusid Dresdeni jätmist nimekirja. Komitee ei olnud peale aastaid küsimuse edasilükkamist enam venitamisega nõus, sest muutused on juba pöördumatud.

Saksamaa linnad on ka varem terava tähelepanu all olnud. 2006. aastal arutleti Kölni katedraali vaatesektorisse kavandatud nelja kõrghoone sobivuse üle. Kölni linnavalitsus tühistas Maailmapärandikomitee soovitusel kõrghooneid lubanud detailplaneeringu. 26. juunil arutatakse mh Praha ja Riia kõrghoonete küsimust.

Tallinn on varem Maailmapärandikomitee nõudel osaliselt tühistanud nn Viru poja planeeringu. Tänavu on Tallinn komitee päevakorras vanalinna kaitsekorralduskavaga.

Tallinnale esitati mitmed märkused vanalinna arengukava parandamiseks, samuti soovitatakse kokku kutsuda laiapõhjaline vanalinna nõukogu, mis tegeleks võrdselt vanalinna restaureerimise, haldamise ja edendamisega, sh säästliku turismi, elukeskkonna parendamise, haridusprogrammide jms küsimustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles