Londoni Citys tuleb esmaesitlusele Toomas Eduri ballett eesti muusikale

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Age Oks ja Toomas Edur.
Age Oks ja Toomas Edur. Foto: SCANPIX

Homme tuleb Londonis esmaesitusele Toomas Eduri loodud originaalballett «Vaiksed monoloogid» (Silent Monologues), mis on loodud Heino Elleri, Peeter Süda, Eduard Oja, Artur Kapi ja Artur Lemba muusikale.


Etendus on osa Londoni City kultuurifestivali (City of London Festival) programmist, mille teemaks on tänavu 60º põhjalaiusel asuvad merelinnad Tallinn, Helsingi, Stockholm, Oslo, Peterburg, Kirkwall ja võõrustaja London, teatab Eesti saatkond Londonis. Tallinn ja Eesti on festivali tähelepanu keskmes esmakordselt.

Age Oks ja Toomas Edur soleerivad veel samal õhtul Püha Pauluse katedraalis Inglise Rahvusballeti esitatavas «Chopinianas».

Eesti muusikat esitlevate sündmuste rida algas Arvo Pärdi teose «Most Holy Mother of God» esitusega Jan Garbarekilt ja Hilliard Ensemble'ilt.

Arvo Pärdi teoseid esitatakse ühtekokku viiel festivalikontserdil. Erkki-Sven Tüüri «Action-Illusion-Passion» tuleb ettekandele City linnapea ajaloolises residentsis Mansion House'is kammerorkestri «Britten Sinfonia» poolt.

Nimekas briti helilooja Nigel Osborne on festivali tellimusel loonud helitöö «Seven Words, Seven Icons, Seven Cities», milles ta kasutab tekstikatkeid Eesti rahvuseeposest «Kalevipoeg». Festivali ekskursioonid viivad huvilisi Balti hansalinnadega seotud paikadesse Londonis. Festival lõpeb 9. juulil London Symphony Orchestra kontserdiga St Pauli katedraalis, kavas Bruckneri 9. sümfoonia ja Arvo Pärdi «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks».

Suurejooneline festival on asutatud 1962. aastal ja selle toimumiskohtadeks Londoni finantskeskuse City tuntuimad paigad nagu Püha Pauluse katedraal, Gildimaja (Guildhall) ning arvukad kirikud ning ajaloolised saalid, kuhu muul ajal puudub juurdepääs.

Festivali patroonideks on Eesti ja Põhjamaade suursaadikud Londonis ning Šoti esimene minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles