Menukirjanik külastab Eestit

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George R. R. Martini «Jää ja Tule laulu» sarja teosed.
George R. R. Martini «Jää ja Tule laulu» sarja teosed. Foto: Wikipedia.org

Esmaspäeval, 13. juulil külastab Eestit maailmakuulus USA ulmekirjanik ja kõikjal maailmas bestselleriks tõusnud menuka fantaasiasaaga «Jää ja Tule laul» autor George R. R. Martin.

«13. juulil saabub Tallinnasse üheks päevaks George R. R. Martin koos abikaasaga,» ütles kirjastuse Varrak peatoimetaja Krista Kaer.

Kirjanik on lubanud esineda 13. juulil kell 17 Viru keskuse Rahva Raamatus.

Martin saavutas ülemaailmse bestsellerikirjaniku staatuse oma 1996. aastal ilmuma hakanud «Jää ja Tule laulu» fantaasiasaagaga, milles kujutab erakordselt naturalistlikult ja julmas laadis väljamõeldud pseudokeskaegses maailmas aset leidvat võimuvõitlust.

Seitsmeosaliseks kavandatud tsüklist on kirjanik valmis kirjutanud neli osa, millest esimesed ka eesti keeles ilmunud on. Sarja, mis on tõlgitud juba 18 keelde, viies romaan, mille ilmumist on korduvalt edasi lükatud ning mis kirjanikule palju peavalu on valmistanud, peaks praeguste andmete järgi trükivalgust nägema oktoobris.

1996. aastal ilmunud «Troonide mängu» (A Game of Thrones) andis kirjastus Varrak Mario Kivistiku tõlkes välja kahes köites aastail 2006-2007. Sarja teise romaani «Kuningate heitlus» (A Clash of Kings; 1999) esimene osa ilmus eesti keeles 2008. aastal.

Veel on eesti keeles Jaana Talja tõlkes ilmunud Martini varase loomeperioodi peateos – teaduslik-fantastiline romaan «Windhaven» (1981, kirjutatud kahasse Lisa Tuttle’iga), mille avaldas kirjastus Fantaasia sel aastal. Raamatu lõpus on ka Raul Sulbi põhjalik järelsõna kirjaniku elust ja loomingust «Mõõkade, troonide ja lohede kuningas».

Lisaks on eesti keeles kirjastuste Salasõna ja Skarabeus ulmeantoloogiates ilmunud kirjaniku auhinnatud lühiproosat. Mario Kivistiku koostatud antoloogias «Mardus. Retk hämarusse» (2003) ilmus jutustus «Liivakuningad» (Sandkings; 1979) ning Arvi Nikkarevi koostatud antoloogias «Aphra» (2005) novell «Risti ja lohe tee» (The Way of Cross and Dragon; 1979)

George R. R. Martin saabub Tallinnasse Helsingist, kus ta on 10.-12. juulini toimuva Soome ulmehuviliste aastakokkutuleku Finncon 2009 aukülaline.

1948. aastal sündinud kirjanik debüteeris 1971. aastal, pälvis tunnustuse ja mitmeid ulmeauhindu juba samal kümnendil, kuid tõeline kultuskirjaniku staatus tuli alles sajandivahetuse paiku, mil «Jää ja Tule laulu» saaga raamatud üle maailma kõikjal bestselleri-tabeleid vallutama hakkasid.

Loe lisaks! Martini feodaalne verepulm (3.11.2006).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles