Kohus jättis Vene Kultuuriautonoomia kaebuse rahuldamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Tallinna halduskohus jättis teisipäeval rahuldamata MTÜ Vene Kultuuriautonoomia kaebuse kultuuriministeeriumi otsuse vastu mitte anda MTÜ-le volitusi vähemusrahvuse rahvusnimekirja moodustamiseks.


Kultuuriministeerium lükkas veebruari lõpus tagasi Vene Kultuuriautonoomia taotluse ega andnud ühendusele volitusi vähemusrahvuse rahvusnimekirja moodustamiseks.

MTÜ juhatuse liige Sergei Tšerepanov ütles seejärel BNSile, et ühing esitas kohtule kaebuse kultuuriministri 26. veebruari otsuse peale, taotledes selle kehtetuks tunnistamist ning ettekirjutust kultuuriministrile otsuse äramuutmiseks.

Ühtlasi taotles MTÜ, et kultuuriministeeriumilt nõutaks sisse kulud, mida MTÜ pidi tegema seoses asja kohtusse andmisega.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja Katrin Arvisto ütles veebruari lõpus BNSile, et ministeerium võttis otsuse tegemisel aluseks Eesti suuremate vene kultuuriühenduste, taotluse läbivaatamiseks loodud komisjoni ja Tallinna ülikooli professori Raivo Vetiku soovituse MTÜ-le rahvusnimekirja koostamiseks volitusi mitte anda.

Arvisto sõnul kinnitab komisjoni ja eksperdi analüüs, et kehtiva seaduse alusel ja praeguses ühiskondlikus kontekstis ei ole vene kultuuriautonoomia algatamine otstarbekas. Analüüsi kohaselt ei ühendaks MTÜ Vene Kultuuriautonoomia algatusel loodav kultuuriautonoomia Eesti venelasi, vaid pigem tekitaks nende vahele uusi piire, samas kui tegelikult peaks kultuuriautonoomia esindama kogu rahvusrühma kogukonnas konflikte tekitamata.

«Komisjon jõudis arutelude põhjal otsusele ja soovitas ministril lükata MTÜ Vene Kultuuriautonoomia taotlus tagasi, sest nimetatud MTÜ ei esinda vene kogukonda ja tal puudub teiste vene seltside toetus,» ütles Arvisto. Ta viitas, et ka Eesti suuremad vene kultuuriühendused ei ole pidanud kultuuriautonoomia moodustamist kehtiva seaduse alusel otstarbekaks.

Kultuuriministeerium pidi MTÜ 2006. aasta märtsist pärineva taotluse läbi vaatama kohtu otsusel. Ministeerium kaebas ringkonnakohtu otsuse küll möödunud aasta lõpus riigikohtusse, kes ei võtnud seda aga arutlusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles