Ilon Wiklandi Imedemaa muudab tagasi lapseks

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Propelleriga imemees Karlssonile on Imedemaal pühendatud terve maja.
Propelleriga imemees Karlssonile on Imedemaal pühendatud terve maja. Foto: Mihkel Maripuu

Ilon Wikland tagi’s või siis maakeeli väljendudes kirjutas markeriga  seinale: «Olen alati siin». Ja alla nimi «Ilon». Sellega sai laiendatud Iloni Imedemaa avatud.




Ilon kõhkles veel korraks, kas ta peaks perekonnanime ka lisama, aga kõrvalt öeldi kuldsed sõnad, et pole vaja – kõik ju teavad, kes on Ilon.



Päev Imedemaa avamiseks juhtus suurepärane. Päike paistis võimsalt ja kohale tulnud inimesed tundsid end koduselt ja hubaselt. Lapsed nokitsesid töötubades, vanemad inimesed ajasid juttu ja nurgas mängis lõõtsmoonik. Mõni laps ka igavles.



Vaatepilt vastas täielikult ükskõik millises võimalikus maailmas ette tulla võivale ideele ühest Iloni Imedemaast. Teame ju kõik tema joonistatud raamatukangelasi, iseäranis Astrid Lindgreni omi nagu Bullerby lapsed, Karlsson, Tjorven jne. Nendega seonduvad ikka kodused tunded, lapseea mälestused. Nii et pelgupaik külmas hi-tech-ümbruses.



Haapsalus üles kasvanud Ilon Wikland mainis oma lühikeses kõnes Imedemaa rajamist kui võimalust oma kodulinnale midagi tagasi anda. «Olen ise laps ja loodan, et ei saa kunagi täiskasvanuks,» lisas ta veel.



Selleks tähtsaks sündmuseks olid lisaks päevakangelasele endale sõitnud kohale kõnesid pidama ja sündmust austama ka näiteks presidendiproua Evelyn Ilves ja kultuuriminister Laine Jänes, kes mõlemad rõhutasid tähtsust täiskasvanute maailmas ikka laps olla. Evelyn Ilves võttis kotist kaks omaküpsetatud leiba ja kinkis ühe Ilon Wiklandile ja teise Imedemaa rahvale.



Üks Imedemaa uusi atraktsioone ja workshop’i-kohti on Bullerby köök, kus on plaanis hakata ka pannkooke küpsetama. Evelyn Ilves arvas, et miks mitte ka leiba, ja andis ühe nii-öelda «seemneks». 



Õigupoolest oli Iloni Imedemaa Haapsalus aadressil Kooli 5 juba varem olemas. 2004. aastal kinkis Ilon Wikland oma raamatuillustratsioonide originaalid Eesti riigile. Need said Läänemaa Muuseumi käsutusse, mis rajas nende eksponeerimiseks muuseumi – Iloni Imedemaa.



Nüüd aga on Imedemaal peale kunstimuuseumi veel ka teemakeskus, kus on võimalik «pildi sisse minna», nagu mainis avamisel peetud kõnes kultuuriminister Laine Jänes.



Lisaks eespool mainitud Bullerby köögile saab külastada ka Karlssoni maja, mis erinevalt Bullerby köögi ornungist on pilla-palla. Hetkel, kui mina seda uudistama sattusin, oli seda vaatama kogunenud ka suurem hulk lapsi, kui näiteks Bullerby tuba uudistas. Mainisin ka juba töötube, kus lapsed saavad joonistada ja meisterdada. Mainimata jätsin aga lõbusa tahvli, mis kujutab Karlssonit ja Väikevenda koos lendamas; Väikevenna pea asemele saab sättida oma pea ja nii saab nalja.



Samas kõrval saab tennisepallidega märksa tumedamate figuuride pihta lasta, tõmbad selleks otstarbeks üles sätitud kummi ja roheline pall lendabki suure hooga kuskilt vendade Lõvisüdamete palavikulistest deliiriumidest välja karanud lohede pihta. Ikkagi tundus aga üldmuljena, et atraktsioone on kuidagi vähevõitu. Muidu aga bueno.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles