Jänes võttis 15 kultuurimälestist kaitse alt välja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriminister Laine Jänes otsustas juuli alguses võtta oma käskkirjaga kaitse alt välja 15 kultuurimälestist, kuna need on kas hävinud või kaotanud enamiku oma mälestise tunnustest.


Harjumaal Kuusalu vallas ei ole enam arhitektuurimälestis 19. sajandist pärinev Kuusalu pastoraadi puidust laut, Ida-Virumaal Illuka vallas 19. sajandist pärinev Kurtna mõisa ait-kuivati ja Järvamaal Järva-Jaani vallas asunud Järv-Jaani sae-, jahu- ja villaveski hoone.

Jõgevamaal ei ole enam mälestiste nimekirjas Puurmanni vallas asunud Puurmanni mõisa kanala ja linnumaja ning Torma vallas Vanamõisa külas asunud Torma pastoraadi leerimaja ja ait.

Lääne-Virumaal Vihula vallas kaotas mälestise staatuse Altja küla Uustalu laut, Tartumaal Puhja vallas 1939. aastast pärinev Ulila rahvamaja ning Viljandimaal Pärsti vallas 19. sajandist pärinev Pärsti mõisa pargipaviljon.

Põlevamaal ei kuulu enam mälestiste hulka Veriora vallas Metsavaara külas asunud Pääsna vesiveski laut-kuur ning Põlva vallas Valgesoo külas asunud Otteni vesiveski-elamu.

Jänes lõpetas kõigi 12 ülalmainitud arhitektuurimälestiste mälestiseks olemise, kuna need on hävinud ja mälestiste autentne taastamine pole võimalik.

Samuti kustutas Jänes mälestiste nimekirjast Saaremaal Laimjala vallas asuva Laimjala mõisa ait-elamu, Põlvamaal Kanepi vallas Jõksi külas asuva Hinni talu talli ja Põlvamaal Veriora vallas asuva Pääsna vesiveski. Need kolm ehitist kaotasid mälestise staatuse, kuna nad on kaotanud enamiku mälestise tunnustest ja nende autentsena taastamine pole võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles