Indrek Saar: Jänes peab võtma poliitilise vastutuse

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees ja endine teatrijuht Indrek Saar leiab, et praegu õhusoleva ulatusliku kultuurivaldkonna kärpe puhul peab kultuuriminister ise ütlema, mille arvelt kokku tõmmata.

Pikaaegse Eesti Teatrijuhtide Liidu esimehe Indrek Saare sõnul oleks Jänesel aeg aru saada, et kui tema juhitav kultuuriministeerium vähendab kõigi oma allasutuste eelarvet niivõrd suures mahus, siis peab minister võtma poliitilise vastutuse.

«Kui teatrite tulud vähenevad kahe aasta jooksul 30 protsenti, siis peab minister ütlema oma allasutuste juhtidele, mida selle raha eest saab ja ei saa teha. Allasutuste juhid saavad selliseid otsuseid teha 5-10 protsendilise kärpe puhul,» ütles Saar.

Saare arvates tegeleb kultuuriminister vastustuse võtmise asemel arusaamatute asjadega. «Küll näeme teda laulupeol pulti ronimas, aga kui on vaja selget valikuplaani, kust kärpida, siis laseb ta oma ametnikel rääkida. Inimeste hirmutamise asemel tuleks ministril langetada konkreetsed poliitilised valikuid. Omaette kõnekas on asjaolu, et tänases keerulises majanduslikus olukorras on kultuuriministeeriumi eelarvet võrreldes teiste ministeeriumitega rohkem kärbitud. See ei ole kindlasti rahvuskultuuri seisukohalt jätkusuutlik,» nentis Saar.

Saar leiab, et ministri kohus on teavitada ühiskonda sellest, milliste valikute ees me seisame. «Loogiline, et otsused tuleb vastu võtta, aga tuleb öelda, millised on võimalikud variandid,» ütles SDE aseesimees.

Saar loodab, et Jänes ei tule välja plaaniga jätta regionaalsed teatrid omavalitsuste kanda ning väiketeatrite toetus üldse ära kaotada. «Omavalitsused ei suuda kindlasti tänase tulubaasi juures oma eelarvest professionaalset või kutselist teatrit rahastada ning väiketeatrite rahast ilma jätmine tähendab nende kadumist,» prognoosis endine Rakvere teatri direktor ja teatri No99 juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles