Kultuuriministeerium: teatrite kärbe ei ole veel kindel

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärpekäärid.
Kärpekäärid. Foto: Lauri Kulpsoo.

Kultuuriministeeriumi teatel pole nii teatrite kui teiste kultuuriasutuste tuleva aasta toetuse 15-protsendiline kärbe kaugeltki veel kindel.

Kultuuriministeeriumi avalike suhete nõunik Katrin Arvisto ütles, et 15 protsenti riigipoolse toetuse vähendamist oli number, mis anti ette kõigile Kultuuriministeeriumi allasutustele, et nood saaksid hakata oma eelarvet planeerima. «Seda ei saa kindlasti käsitleda lõplikuna,» kinnitas ta.

Arvisto sõnul pole miski veel kindel, sest valitsus hakkab tuleva aasta riigieelarve piirsummasid arutama alles sel nädalal.


«Tegeliku ja lõpliku eelarvejaotuse tarvis tuleb arvesse võtta veel augustikuist majandusprognoosi, samuti seisavad ees läbirääkimised nii ametnike kui ministrite vahel,» ütles Arvisto.

Teatriinimeste kiri koos prognoosiga tulevaks aastaks pole tema sõnul midagi erakordset, sest samasugust tagasisidet on Kultuuriministeerium palunud tervelt oma haldusalalt, et selle põhjal olukorda analüüsida.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees ja endine teatrijuht Indrek Saar avaldas arvamust, et kultuuriminister Laine Jänes peaks nii mahukate kärbete korral ise poliitilise vastutuse võtma ja ütlema, mille arvelt täpselt kokku hoida.

Katrin Arvisto vastas sellele: «Kultuuriministeeriumi tava on olnud, et eelarveotsused tehakse koos haldusalaga. Eks me püüame seda teha ka seekord täpselt samamoodi.»

Juuni lõpus Kultuuriministeeriumile, valitsusele ja Riigikogu kultuurikomisjonile saadetud kirjas teatavad Eesti Teatriliit ja Eesti Etendusasutuste Liit, et kahe aasta jooksul 30 protsendilise riigirahastuse vähendamise tingimustes pole teatritel enam võimalik normaalselt tööd jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles