Üle Soome lahe ujujad tegid filmi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bruno Nopponen
Bruno Nopponen Foto: Raigo Pajula

Eelmisel aastal Soomest Eestisse ujunud seltskonna katsumustest valminud filmi «Teekond» peategelane on lahe esimesena ületanud Bruno Nopponen. Film räägib idee sünnist ja ka teekonna läbinud ujujatest.


«Idee oli olemas juba ujumise ajal. Plaan oli salvestada lahe ületamine ja ettevalmistused ning n-ö peategelaseks teha siis esimesena teekonna läbinud ujuja, kelleks osutus Bruno Nopponen,» rääkis teisena Soome lahe ületanud Priit Vehm.

Filmis räägitakse Vehmi sõnul avamere ujumise ajaloost ja ideest. Näha saab ka üldist tausta sõpruskonna kohta, kes ettevõtmises osalised olid. Saab teada, kes need inimesed on ja kuidas nad pärast suvila ehitamist ja koos ajaveetmist selle idee peale tulid.

Lisaks annab pika intervjuu Bruno Nopponen ja vahepaladeks loeb veidi teksti peale Üllar Luup, kes on ühtlasi filmi toimetaja.

«Otseseid sponsoreid projektil ei ole ja toetusest ütlesid ära näiteks Eesti Kultuurkapital ja Eesti Filmi Sihtasutus. Avalduse tegime ka Hasartmängu nõukogule aga neilt ei ole veel vastust tulnud. Filmi eelarve oli 200 000 krooni,» rääkis Vehm.

«Teekond» on 23 minutit pikk ning seda võib 23. augustil näha ka ETV ekraanilt.

Režissöör oli Ahti Tubin, reporteritööd tegi merel Kristjan Rabi ja operaator oli Meelis Kadastik.

Veidi vähem kui aasta tagasi alustasid kogenud ujujad Bruno Nopponen, Henri Kaarma, Toomas Haggi, Andrus Jaamul, Priit Vehm ja Kinne Tõnnison teekonda Soomest Porkkala neemelt Eestisse Suurupi randa. Teekonna läbisid täielikult Bruno Nopponen ja Priit Vehm.

Teekonna pikkus Porkkalast Suurupisse on umbes 55 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles