Viljandi pärimusmuusikafestival võib tuua uue publikurekordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Ukraina folkbänd Svjata Vatra esineb Kirsimäel sel reedel.
Eesti-Ukraina folkbänd Svjata Vatra esineb Kirsimäel sel reedel. Foto: Viljandi pärimusmuusikafestival

«Masu tingimustes pole folgipubliku huvi küll vaibunud,» ütles festivali pressipealik Katre Ratassepp. Ka tänavu oodatakse Viljandisse kümneid tuhandeid muusikasõpru.



Kui eelmisel aastal löödi festivalil publikurekord ja muusikat käis kuulamas üle 23 000 inimese, siis tänavu võib see arv Ratasseppa sõnul veelgi suurem olla. «Praeguseks oleme müünud rohkem passe kui eelmisel aastal ning ka päevapiletite müük näitab, et see ei ole väiksem kui eelmisel aastal,» ütles ta, kuid lisas, et tegelikult ei ole rekordi püstitamine omaette eesmärk.

«Sest mingil hetkel lihtsalt ei mahu festivalile rohkem inimesi ja siis kaob see õhustik ära,» selgitas Ratassepp. «Põhiline, et pidu meeleolukas oleks ja inimestel, kes on siin aasta-aastalt käinud, oleks ikka jaksu ka sel aastal tulla.»

Tänavuse festivali teemaks on soolo, mistõttu saab kuulda palju nimekaid kohalikke ja välismaiseid sooloartiste, aga esineda saavad ka pärimusmuusikailmas esimesi samme tegevad ansamblid. Viimaseid võib näha rohelisel ehk vabalaval, mis asetseb Viljandi Raekoja platsi ees.

«Tänavu on seal ligi 50 kontserti, uus esineja tuleb lavale iga poole tunni pärast, publik saab näha väga eriilmelisi ja värskeid muusikakollektiive ning see kõik on tasuta,» loetles Ratassepp vabalava eeliseid.

Lisaks rohelisele lavale, mis on avatud kõigil neljal folgipäeval, pannakse reedeks ja laupäevaks püsti veel üks alternatiivne vabalava.

«Arkaadia aeda on kujundatud uus linnaruum, kus täiskasvanud saavad istuda ja lapsed mängida ja kus esinevad näiteks need bändid, kes on põhikavast välja jäänud,» rääkis ta.

Festivali vabalava on Ratasseppa sõnul saanud omamoodi hüppelauaks. «Pärimusmuusika vallas on see hinnatud koht, kus üles astuda ja nii publikule meelde jääda,» tõdes ta.

Peol saab lisaks muusikale nautida ka filme, mis on valitud vastavalt festivali programmile. Näiteks reedel linastub film «Brasiilia helid» just seetõttu, et samal päeval astub üles Brasiilia tüdrukutepunt Clã Brasil.

Laupäeval näidatakse filmi «Ravi Shankar – kahe maailma vahel», mis tutvustab ühte India kuulsamat muusikut ja sitarivirtuoosi, kelle õpilane Shubhendra Rao neljapäeval ka festivalil esineb. Pühapäeval näidatakse aga eesti pärimust uurivaid filme «Kihnu kosjad» ja «Kihnu pulm».

Filmid linastuvad pärimusmuusika aida suures saalis, kuhu mahub umbes 400 inimest.
Festivali programmipealiku Tarmo Noormaa sõnul on tänavu väga konkreetne ja kvaliteetne programm ning festivali teemast lähtuvalt on põhirõhk sooloesinemistel.

«Selleks et soolot mängida, peab muusikul olema palju omadusi – ta peab olema väga hea pillimees, tal peab olema hea karisma ja ta peab tunnetama hästi olukorda,» ütles ta. «Ütleme nii, et mees, kes tuleb ja paneb peo püsti.»

Mida tänavusel folgil teha
•    Toimub 23.–26. juulini Viljandis.
•    Lisaks arvukatele kontsertidele saab Sakalamaa pealinnas osaleda õpitubades, vaadata filmiprogrammi, kuulata ööülikooli arutelusid, osta või vahetada muusikainstrumente pillilaadal, tegeleda käsitööga, küpsetada leiba, sõita paadiga, mängida korvpalli, kuulata muinasjutte, käia näitustel jpm.
•    Päevapiletid eelmüügist hinnaga 180–390 krooni, kohapeal 290–440 krooni, festivali pass 890 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles