Palverännak Babüloni algas Rakverest, Keeduse juhtimisel

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Keedus ei tee palju filme, aga teeb hingega, viimse sümbolini läbimõeldult.
Sulev Keedus ei tee palju filme, aga teeb hingega, viimse sümbolini läbimõeldult. Foto: Mihkel Maripuu

Võtteid alustas Sulev Keedus eile Rakveres. Päeval, mis on juhtumisi ka tema sünnipäev.




Kui valmiva linateose sisu mõne sõnaga kokku võtta, mis Keeduse filmide visuaalset sümbolirikkust arvestades on üks vägagi tinglik tegu, siis räägib «Kirjad Inglile» Vene vägede koosseisus Afganistani sõjas kadunuks jäänud Jeremia Juunas Kirotaja taasilmumisest vanematekoju. Ta tuleb neljaks päevaks oma isa matustele. Keeduse film tegelebki nende kodus oldud päevadega. See on justkui palverännak Babüloni, öeldakse sisututvustuses.

Tänuväärne ja mõistev Kõiv


Režissöör praegu filmist väga palju rääkida ei tahtnud. «Ei tahaks praegu tühje sõnu loopida, oleks pigem ettevaatlik. Sellest, kui viimati näitlejatega sai koos töötatud, on juba üle viie aasta möödas. Paljugi võib olla ununenud,» naeris ta.

«Kirjad Inglile» stsenaarium on Keedusel taas kord kirjutatud kahasse Madis Kõivuga. Nagu seda olid ka tema eelmised mängufilmid «Georgica» ja «Somnambuul».

«Kõiv on olnud inimene, kel on olnud viitsimist minuga kokku saada ja kel on olnud  tahtmist mu ideedega tegeleda,» kiidab Keedus. «Kõivuga on väga hea koostööd teha, temaga teeksid paljud teisedki režissöörid koostööd, sest ta on väga tänuväärne ja mõistev kaaslane.»

Filmi peategelast Jeremia Juunas Kirotajat mängib Tõnu Oja. Näitlejatest teevad kaasa veel juba tuntud Keeduse-näitlejanna Katariina Lauk-Tamm, Mirtel Pohla, Tiina Tauraite, Rain Simmul, Elle Kull jt.

Praegune, eile alanud võtteperiood peaks plaani järgi kestma 20. septembrini. Esimese perioodi jooksul filmitakse Eesti eri paigus. Lisaks Rakverele, kust minnakse paari päeva pärast Jõhvi, mainib Keedus veel Märjamaad, Valgat, Narvat ja Toilat. Pärast on plaan veel väljaspool Eestit võtteid teha, kuid täpsemaid aegu ja asukohti režissöör veel öelda ei osanud.

Keeduse eelmisest täispikast mängufilmist «Somnambuul» on möödunud kuus aastat. Vahepeal on mehe käe alt tulnud mitu dokfilmi.

Tema tõsieluteose «Joonatan Austraaliast» valisid eesti filmiajakirjanikud 2007. aastal koos Veiko Õunpuu «Sügisballiga» aasta filmi auhinda jagama. Varasemast ajast jäid tema debüütmängufilmi «Ainus pühapäev» ja «Georgica» vahele ka näiteks dokumentaalfilmid «Vaarao lapsed» ja «In Paradisum». Uuringi Keeduselt, milline see dok- ja mängufilmide vahekord tal on, kas need aitavad teineteisele mingit vajalikku loomingulist ruumi ette valmistada.

Mängufilm dokki ei sega


«Ega nad mul teineteist ei sega, nad on mõlemad täiesti iseseisvad. Mingit ambitsiooni mul neid segada pole, kuigi dokfilmides on tulnud ette ka mitte küll otseselt lavastatud, vaid korraldatud stseene,» räägib ta.

«Mängufilmi aga õnnestub nii harva teha, et kui ainult mängufilmi teekski, siis vist ei tuleks toime,» selgitab Keedus sügavamaid põhjuseid nende justkui korrapäraste mustrite taga.

«Kirjad Inglile» eelarveks on 15 miljonit krooni. See rahasumma on küll Pärnu lähedal Matsi rannas filmitava eesti-saksa-austria ühisfilmi «Poll» 121 miljoni kroonist eelarvet vaadates väike raha, kuid eesti art-house-filmi konteksti arvestades korralik summa.

Keeduse eelmine film «Somnambuul» läks maksma 10,7 miljonit krooni, mis ühtlasi tähendas ka lõhkist eelarvet. Režissöör Keedus ise arvas, et praegu on keerulised ajad ja igalt poolt tõmmatakse palju kokku ning need arvud võivad veel muutuda.

UUS FILM VÕTTES
«Kirjad Inglile»

Režissöör: Sulev Keedus
Stsenaristid: Sulev Keedus ja Madis Kõiv
Operaator: Rein Kotov
Helilooja: Helena Tulve
Osades: Tõnu Oja, Katariina Lauk-Tamm, Mirtel Pohla, Rain Simmul, Elle Kull jt
Tootja: F-Seitse
Eelarve: 14 732 186 krooni
Planeeritud esilinastus: 2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles