Viru Folk teeb kummarduse Ülo Vinterile

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Folgi üks peaesinejaid – Värttina.
Viru Folgi üks peaesinejaid – Värttina. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Suve Eestis teadupärast kauaks ei jagu. Kuid niipalju, kui jagub, tuleb ikka emakese maaga ühendusse astuda. Hea viis seda teha on loomulikult folk-kultuuri kaudu. Hiljuti lõppes Eesti folgisuve peasündmus, Viljandi folk, mis nautis võimsat publikumenu. Tuleval nädalavahetusel võib folgisõber sammud seada Käsmu poole, kus teist aastat toimub Viru Folk.




Viru Folk ei ole ainult muusikaüritus, vaid pakub folgielu täispaketti. Lisaks muusikale saab vaadata foto- ja filmiprogrammi, mis sel aastal on pühendatud käsmulasest heliloojale Ülo Vinterile, kes oleks sel aastal saanud 85-aastaseks. Näidatakse programmi Vinteri heliosalusega legendaarsetest filmidest, nagu «Siin me oleme», «Mehed ei nuta», «Noor pensionär» jne. Lisaks pööratakse foto- ja kinematograafiline mälurull ka fosforiidisõja-aegse Virumaa peale.

Kui festivali muusikalise osa peakülalistest rääkida, võib kõigepealt mainida soome artiste Värttinat ning duot J Karjalainen ja Veli-Matti Järvenpää. Mõlemad varasemast ajast, Viljandi folgilt eestlastele tuttavad esinejad.

Värttina on soome üks edukamaid nüüdisrahvamuusika ansambleid, mis tähistas just oma 20. tegevusaastat. Juured on neil karjala traditsioonides ja regivärssides, kuid segatuna kaasaegse džässi ja rokiga. Elektrooniline Värttina ei ole, kaasaegset vormi püütakse akustiliste instrumentidega.

J. Karjalainen on soome muusikapildis tegutsenud alates 1980ndatest aastatest, tema spetsialiteet on ameerika muusika. Viljelenud on ta nii bluegrass’i kui ka bluusi, pillidest tunneb bandžot ja suupilli, kitarri ja akordionit. Multiinstrumentalist mis multiinstrumentalist.
Viru Folgil esitab ta koos Veli-Matti Järvenpääga vanu laule plaadilt «Paradiisin Pojat», millel duo ühendab ameerika rahvamuusika ja vanad soome laulud.

Loomulikult on kohal ka eesti uuema ja vanema folgigeneratsiooni põhijõud. Kohtuda saab nii Jääääre kui ka Zetodega. Nende vahele jääb terve plejaad auväärseid muusikuid, alates eesti-ukraina ühisprojektist Svjata Vatra ja lõpetades Tulli Lumi ja Oortiga. Kontserdi annab ka hiljuti taasühinemise läbi teinud folkpunkbänd Pantokraator eesotsas Lauri Saatpaluga.

Ülo Vinterile pühendatud filmiprogrammist sai juba räägitud, kuid see ei ole kogu kummardus, mille Käsmu ja Viru Folk heliloojale teevad. Festivali viimasel päeval, pühapäeval, toimub galakontsert pealkirjaga «Ei meelest läe mul iial». Kontserdil esitatakse Vinteri kirjutatud lugusid tuntud filmidest ja telelavastustest.

Sisult on Viru Folk traditsiooniline, kuid tehnoloogilist innovatsiooni ei pelga. Käsmu veebikaamera, mis näitab muidu vaatajale merevaadet, hakkab festivali ajal ringi liikuma ja tegema ülekandeid kõigist tähtsamatest kontsertidest. Veebifolkarid saavad siis ka arvutikuvari valguses folgimeeleolutseda.

Festival
Viru Folk

7.–9. augustini Käsmus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles