Tantsija avaldab armastust kopale

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu Romeo armuood Juliale: Dominique Boivini duett «Transports Exceptionnels» avab tänavuse Augusti tantsufestivali.
Nagu Romeo armuood Juliale: Dominique Boivini duett «Transports Exceptionnels» avab tänavuse Augusti tantsufestivali. Foto: Thierry Jourdain / Kraemer

Tänavune Augusti tantsufestival tuleb tõesti eriline – ja miks ka mitte, ikkagi 10. sünnipäev juba! Nii avaldatakse kohtumise kõrval kadunud tütre Antonija Living­stone’iga armastust veel ekskavaatorile ja hüpatakse batuutidel, kui nimetada üksnes kõige ootamatumaid etteasteid.


Juba festivali esmaspäevaseks ava- ja teisipäevaseks kordusetenduseks sõidutatakse Tallinna Raekoja platsi keskele ekskavaator – Dominique Boivini lavastus «Transports Exceptionnels» pakub vaatamiseks inimese ja kopa südantsoojendava dueti, mida koreograaf ise on võrrelnud ei vähema ega rohkema kui Romeo armuoodiga Juliale.



Olgu selle oodiga kuis on, selge on see, et suurema osa ajast ripub tantsija õhus, nagu seegi, et juba paljusid Euroopa linnaväljakuid külastanud pas de deux kestab 25 minutit ja on tasuta.



Seevastu Mette Ingvartsen ja Jefta Van Dinther lasevad Kanuti Gildi saali vinnata kaks batuuti või nagu tsirkusekunstnikud ütlevad – trampoliini –, ja hüppavad neil 50 minutit järjest. Kas igav ei hakka? Loodetavasti ei, sest «It’s in the air» on lavastus, kus on «rõõmu liikuvatest lihastest, rütmi nüanssidest, tihedusest, tekstuurist, liikumise taktiilsusest ja virtuoossusest».



Üldse, ka nimede järgi peaks tulema viimaste aastate tugevaim festival – Mark Tompkins ja Thomas Hauert, kumbki ennast juba Eestis tõestanud ja palavalt ka siinkirjutaja soovitatavad, kuulsa Castelluccide teatriperekonna võsu Teodora, Silke Z, Taani naljamees Kasper Dugaard Poulsen, Mart Kangro – tema «Can’t Get No Satisfaction» on viimaste aastate tugevaim kodumaine tantsuteos – ja Renate Valme. Täpsema kava leiate www.saal.ee.



Augustitants


•    Aeg: 17.–31. august


•    Koht: Tallinna Raekoja plats, Kanuti Gildi saal ja Vene teater


•    Esinejad: Dominique Boivin/Cie


Beau Geste (Prantsuse), Silke Z (Saksa), Kasper Dugaard Poulsen (Taani), Renate Valme (Eesti), Mette Ingvartsen ja Jefta Van Dinther (Taani-Belgia), Teodora Castellucci (Itaalia), Antonija Livingstone (Kanada-Eesti), Thomas Hauert/ZOO (Šveits-Belgia), Mart Kangro (Eesti) ja Mark Tompkins (Prantsuse)


•    Piletid: 150/100 krooni, Raekoja platsi avaetendused tasuta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles