Kahe jumala teener, teadlane ja maletaja Larissa Volpert – 80

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tähistab oma 80. sünnipäeva Tartu Ülikooli vene kirjanduse emeriitprofessor Larissa Volpert, kes on ühtlasi rahvusvaheline male suurmeister, omaaegse NSV Liidu kolmekordne maletšempion ning tiitlipretendentide turniiri teise koha võitja.

Sündinud ja hariduse saanud vene kultuuri mekas Leningradis (Peterburis), teostas ta end teadlasena Tartu Ülikoolis Eestile kuulsust toonud Juri Lotmani koolkonnas, kuhu peale tema kuulusid põlvkonnakaaslastena Boriss Jegorov, Pavel Reifman, Zara Mints jt.

Tänaseks on Larissa Volpert avaldanud üle 150 artikli ja kolm monograafiat. Just äsja ilmus temalt raamat «Mihhail Lermontov ja prantsuse kirjandus».

Ta on oodatud lektor Stanfordi, Pariisi, Helsingi, Moskva, Ateena, Jeruusalemma, Kiievi, Rooma ülikoolides. Volperti algatusel asutati Tartu Ülikoolis Juri Lotmani nimeline stipendium. Endiselt on Larissa Volpert ka maleturniiride külaline. «Tuld kuningale!» on pidanud kuulma tema suust mitu põlvkonda nooremadki mängijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles