Põhjala haldja häälekas ja jõuline lumm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval Kaarli kirikusse kogunenud publik sai tunda ülendavat lumma, mida pakkus Eivøri ja Villu Veski bändi ühisesinemine.

Eivør ja saksofonist Villu Veski on varem teinud koostööd folkjazz-grupis Yggdrasil, ent Villu Veski Grupiga esines Eivør esimest korda. Seda hämmastavam oli bändi ja lauljatari peen üksteisemõistmine ja hetketunnetus.

Eivøri õrn-jõuline tämber hõrkude trummide ja Veski delikaatse saksofoni saatel – see oli see, mis jäi kontserdist suurimal määral kajama. Mõne loo ajal võttis Eivør ka ise kätte kitarri või trummi, näidates, et võib esitada nii ballaadi kui jazzlaulu.

Võimsaimad on muidugi tema tõlgendused vanadest Fääri ballaadidest ja lugulauludest. Villu Veski Grupp aitas veelgi nüansse rõhutada – ja tulemuseks oligi ülendav Põhjala maagia.

Vaid 23-aastase Eivøri esinemine on uskumatult küps, ning seejuures puhas, värske ja siiras.

Just see sügavuse, karguse ja soojuse sümbioos teeb temast sama nauditava esineja kui Björk, Mari Boine või Sidsel Endresen. Nukrus ja igavikulisus lähevad sujuvalt üle hoogsaks rõõmuks ning vastupidi – Eivøri hääl ja hing saavad seda endale lubada.

Kuidas Eivøri muusikat kirjeldada? Kuidas kirjeldada Norra fjorde, Fääri kaljusid või Islandi avarust? Kuidas kirjeldada tumesinist voogavrahulikku ookeani – maastikku, kus mõttel on ruumi ja silmal on lendu?

Miskipärast on Põhjamaades sündinud hämmastavalt, isegi ebaproportsionaalselt palju häid muusikuid. Ju siis tungib ürglooduse ilu ja rahu kohalikesse inimestesse ja siis jälle helide kaudu välja. Meie, teiste inimeste sisse.

Jazzkaar

Eivør (Fääri saared) ja Villu Veski Grupp

22. aprillil Tallinnas Kaarli kirikus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles