Pärnu Lenini kuju sai Konstantin Pätsi pea

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Konstantin Pätsi peaga Vladimir Lenini kuju Pärnus.
Konstantin Pätsi peaga Vladimir Lenini kuju Pärnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu uue kunsti muuseum vahetas Lenini kuju kaunistanud Georg Wilhelm Richmanni pea laupäeval Konstantin Pätsi pea vastu, kirjutab Pärnu Postimees.

Pärnumaalt pärit Päts on üks vastuolulisemaid isikuid Eesti ajaloos, sest rahvusromantilise ettekujutuse Eesti riigi rajajast paiskas põrmu ajaloolase Magnus Ilmjärve monograafia «Hääletu alistumine», milles näidatakse Pätsi sidemeid NSV Liidu eriteenistustega.

Pea vahetamise initsiaator Mark Soosaar kunstiteose mõistmiseks näpunäiteid ei jaganud. «Kelle pea see on?» küsis ta laupäeva südapäeval peavahetamist jälgima tulnud inimestelt.

«Viisitamm pole, aga Kõod meenutab,» arvas vanem naine. Mart Viisitamm on Pärnu linnapea, Ahti Kõo volikogu esimees.

Enamik kogunenutest tundis skulptor Riho Kulla töös ära Konstantin Pätsi.

Rahval ei jäänud märkamata seegi, et helgesse tulevikku näitav Lenini peopesa asendati rusikas käega. «Miks ta käsi rusikas on?» taheti teada. «Seepärast, et ta oli kindel mees,» vastas skulptor Kuld.

Lenini pea vahetamine lükkus laupäeval kümmekond minutit edasi, sest Riho Kulla auto põrkas Märjamaa ristis kokku veokiga.

Kulla sõiduauto esiosa muutus olematuks, veoauto paiskus kraavi. Skulptor õnnetuses vigastada ei saanud, terveks jäi ka Pätsi pea.

Kõige rohkem huvitas inimesi, kas Lenin oma erinevate peadega jääb ikka Pärnusse. «Loodan, et jäävad. Linnavalitsus on ka natuke vanemaks saanud,» lausus Soosaar.

Tagasi üles