Palju, palju, palju õnne, õpetaja Ave Kumpas! 70

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ave Kumpase mõju eesti muusikakultuurile on kindlasti suurem, kui seda tänini hinnata on osatud.

Elu muusikas, laste muusikakasvatus kui missioon, vastuvõtlikkus uutele ideedele, soov ise õppida ja innustada noori –nii näeme teda õpetaja, kolleegi, heliooja ja emana.

Säravate annete avastaja ja arendaja – Hanna-Liina, Maarja, Andrus Rannaääre, Kaido Põldma ja paljud teised meenutavad rõõmsaid hetki, kui sai tädi Ave juurde laulma mindud.

Kuula kõiki

Aga samuti suur hulk mitte nii kuulsaid professionaale, kelle jaoks ukse muusika võlumaailma Ave sõbralikult avada oskas. Ka aastate möödudes on ta kontserdil, et viia oma õpilastele lilli. Suur hulk loomingut laulude ja salvestustena on tervel põlvkonnal eestlastel meeles.

«Kuula ennast ja teisi» on üks muusika põhireegleid – nii lapsi õpetades ja julgustades tehti lapsed maastmadalast muusikaga sõpradeks. Eeskujuna elukestva õppe võimalikkusest ja vajalikkusest viis Ave hiljaaegu lõpule magistriõpingud kasvatusteadustes.

Ave on beebi- ja mängukooli idee algataja Eestis, temalt sai tuge oma tegevuse alustamiseks uus noor põlvkond muusikaõpetajaid.

Püsiv armastus

Ise on ta selle kohta öelnud, et tähtis pole mitte see, et igast jõnglasest laulja saaks, vaid et neisse jääks püsiv muusikaarmastus.

Lauluõpetaja enda sõnul on kõik inimesed imikust saati musikaalsed, vaja vaid see õigesti esile tuua ja säilitada. Keskkond on oluline. Seda loovad inimesed ise. Tema annab juhtnööre, kuidas seda teha.

Aktiivne tegevus jätkub, me kohtume Avega kontserdisaalides ja täiendkoolitustel – MTÜ Ave Kumpase Laululapsed tegutseb täie hooga.

Ühtekokku on Ave Kumpas aastate jooksul teinud umbes kolmsada lastelaulu, mis on selged ja lastepärased. Ka mitu lastelavastust on ta täitnud muusikaga.

Armastatud muusikaõpetaja 70. sünnipäevaks on taastrükis ja täiendustega ilmumas ka tore lasteraamat «Väikese lapse laulud», millega kaasneb ka 62 lauluga plaat, kus kuuleb Ave Kumpase laululaste esitusi.

Laul liigub südamest südamesse.

Palju õnne, Ave.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles