Eesti europiraadid Saksamaal

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Ulfsak Mr Fryday-Mayday rollis «Europiraatides», mida praegu saab veel näha üksnes Saksamaal.
Juhan Ulfsak Mr Fryday-Mayday rollis «Europiraatides», mida praegu saab veel näha üksnes Saksamaal. Foto: Cecilia Gläsker

Saksamaal Düsseldorfis esietendus 19. mail Von Krahli teatri ja Saksa teatri Showcase Beat Le Mot’ koostöös «Europiraadid». Eestisse jõuab see järgmisel kevadel.

Kaks eksperimenteerimisaldist teatrit on loonud kaheksaliikmelise trupi, kellest pooled eestlased ja pooled sakslased. Lisaks Von Krahli näitlejatele Taavi Eelmaale ja Juhan Ulfsakile löövad Eesti poolt etenduses kaasa Maarja Jakobson ning Rain Tolk.

Etendused Düsseldorfis ja Bonnis seljataga, ees ootamas Münster, vastas Juhan Ulfsak mõnele küsimusele.

Kuidas tekkis koostöö Von Krahli ja Showcase Beat Le Mot’ teatri vahel?

Esimesed kontaktid tekkisid 2001. aastal, kui mõned meist nägid Showcase’i etendust «Burn Citys, Burn». See avaldas muljet ja kutsusime poisid Tallinna – rühmatööna sündis etendus «Pirates», mida esitati edukalt nii Tallinnas kui ka Saksamaal.

Mis keeles etendus on?

Etendus on saksa, eesti ja inglise keeles. Maarja oskab hästi saksa keelt. Aga kõlab ka puhas eesti keel.

Kuidas saksa trupiga läbi saate?

Läbisaamine on meil alati super olnud. Inimestevahelistel suhetel tööprotsessi üldiselt asja pole. Protsessi mõttes on muidugi nii meile kui ka neile harjumatut, aga hiljem oleme alati koos tõdenud, et need erinevused ainult avardavad teatripilti.

Kuivõrd saksa publik erineb siinsest? Kuidas esietendus vastu võeti?

Publik ei erine kuidagi. Siin on ehk rohkem nii, et pärast etendust ei jookse publik kohe koju, vaid jäädakse koos tegijatega õlut jooma ja siga sööma ning nähtu üle arutama.

Kuna Showcase on siin noorema teatrirahva seas suht kuum nimi, siis oli tuldud ka kaugemalt, eriti noori naisteatritudengeid. Nii, et arutelu venis üsna pikale – rock ’n ’roll.

Mis on kogu selles kogemuses teistsugust kui Eestis?

Von Krahli näitlejaid protsessi või intensiivsuse mõttes ei üllatanud miski. Seda enam, et ka varasem koostöökogemus on olemas. Pigem võib rahul olla teadmisega, et oleme jätkuvalt täiesti arvestatav partner nii sisuliselt kui ka tehniliselt.

Ei tohi end lihtsalt lasta kaasa minna Eesti kriitikute kohatistest mustvalgetest sõnavõttudest teemadel avangard – klassika, moodne ja mittemoodne teater ega hakata ise sellistel banaalsetel telgedel mõtlema. Kõik on palju mitmekihilisem ja põimunum.

Kui näitlemisest rääkida, siis siitpoolt tundub, et meie relvaks on oskus anda korralik näitlejakoolitus kaasaegsema dramaturgia käsutusse.

Rain Tolk, esimene teatrikogemus. Kuidas tunne on?

Rain Tolk: Tundelained on nagu Üllar Jörbergi laulus: kuumad. Just emotsionaalses plaanis on see olnud seikluslik ja avardav kogemus. Tihti on tunnete diapasoon ulatunud paari tunni jooksul totaalsest stressist täiusliku nirvaanani.

Mida need «Europiraadid» õieti endast kujutavad?

Hulpiv piraadilaev on selles tükis mõistetav ka Euroopa metafoorina, kus pidevalt arutatakse, kellelt mida ja kuidas peaks röövima ning kuidas ja kelle hüvedes kokkuvarastatut kasutama. Kas peaks rummi jooma või mõõka teritama?

See kõik muidugi nii banaalne lavalt ei paista, kui ma nüüd rääkisin, aga tegin n-ö kriitiku eest pool tööd ära...

Pöörate tähelepanu olulistele teemadele ning panete inimeste ajukäärud mingis (soovitud) suunas liikuma, et nad neile sobival kujul jõuaksid vastusteni?

Kunst võiks aastal 2006 selle poole püüelda küll.

Esietendus

«Europiraadid»


Oasatäitjad: Taavi Eelmaa, Juhan Ulfsak, Maarja Jakobson, Rain Tolk jt

Von Krahli teatri ja Saksa teatri Showcase Beat Le Mot’ koostöös


17. mail Düsseldorfis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles