Eesti Kontsert alustab nimeka orkestriga

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Paavo Järvi aktsioonis.
Dirigent Paavo Järvi aktsioonis. Foto: Peeter Langovits

Eesti Kontsert avab oma uue hooaja maineka Frankfurdi Raadio sümfooniaorkestri esinemistega homme Tallinnas ja ülehomme Tartus.

kontsert


Solistiks on kontsertidel tõusev täht viiuldamistaevas hollandlanna Janine Jensen, kes on esinenud koos säravate orkestritega üle kogu maailma, nagu Kuninglik Courgebrow Orkester, Berliini Filharmoonikud, New Yorgi Filharmoonikud jpt.

Janine Jansenil on eksklusiivne lindistamisleping firmaga Decca. Eelmisel sügisel välja antud plaat Bachi inventsioonide ja partiitaga koos Maxim Rõsanovi ja Torleif Thedée’ga tõusis kohe Ameerika iTunes’i klassikalise muusika edetabeli tippu. Iga Janseni plaadi läbimüüki on Hollandis pärjatud kuldplaadiga ning tema debüütalbum pälvis seal plaatinaplaadi staatuse.

Erakordne pill


Janine Jansen kasutab oma esinemisel erakordset pilli, milleks on 1727. aastal Antonio Stradivari poolt valmistatud «Barrere». Pilli laenutab talle Elise Mathilde Fond Chicago Stradivari Ühingu vahendusel.

Frankfurdi Raadio sümfooniaorkestrit peetakse omalaadsete seas Saksamaal üheks innovaatilisemaks ja paindlikumaks. Orkester tunneb end koduselt nii vanemat ja unustusse vajunud kui ka uut ja eksperimentaalset repertuaari esitades. Tallinna ja Tartu kontserte juhatab Paavo Järvi, kes on olnud ka 2006. aastast Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestri peadirigent. Esitamisele tuleb Bartoki ja Bruckneri looming.

Kui Eesti Kontserdi hooaja avavad nimekad eurooplased, siis hooaja avapressikonverents peetakse hoopis 29. augustil Peterburis ja ühtib see Eesti Kontserdi uue esinemispaiga, Peterburi Jaani kiriku sarikapeoga.

Tihe hooaeg


Jutud selle eesti kultuurile olulise hoone kordategemisest on käinud kaua, nüüd on Eesti Kontserdi direktori Aivar Mäe sõnul hoone oma esialgses mahus taastatud. Väljast peaks see valmis saama 31. detsembril. Millal aga Peterburi Jaani kirik ka seest valmib, ei osanud Mäe praegu kindlalt vastata. «Valmis on hoone siis, kui toimub esimene kontsert,» ütles ta.

Eesti Kontserdi algav hooaeg pakub kuulajatele-vaatajatele ligikaudu 700 kontserti.

Mõnedena neist võib välja tuua tänavuse NYYD-festivali, mis sel aastal on pühendatud muusikateatri- ja multimeediaprojektidele ning peakülalisteks tuntud kaasaegsed heliloojad Heiner Goebbels Saksamaalt ja George Arpeghis Prantsusmaalt.

Samuti esineb tuleva aasta aprillis Estonias maailmakuulus USA ooperilaulja Barbara Hendricks kavaga «Barbara Sings the Blues». Hennessy ja Eesti Kontserdi uusaastakontserdil 1. jaanuaril aga on võimalik kuulata sel aastal Rootsit Eurovisioonil esindanud klassikalist ooperilauljat Malena Ernmani, kes esineb koos ERSOga Tõnu Kaljuste juhatusel.

Kontsert
Frankfurdi Raadio sümfoonia­orkester
Solist Janine Jensen (viiul)
Dirigent Paavo Järvi
27. augustil Tallinnas Estonia kontserdisaalis
28. augustil Tartus Vanemuise kontserdimajas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles