Kawabel on Eestis mitmeid projekte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani ärimehel Toshio Kawabel on praegu Eestis käsil kolm kinnisvaraprojekti, kuid majade ehituseni pole veel üheski jõutud.

Elamud 500 inimesele

Kawabe Eesti esindaja Erja Järvise sõnul on ehitus kõige kaugemale jõudnud Läänemaal Ridala vallas, kuhu Kawabe planeerib Pusku küla 61 eramukrundi, kolme korrusmaja, majutus- ja toitlustusasutuse, näituse- ja muuseumihoone ning parklaga.

«Meil läheb väga hästi: Haapsalu on müügi poole pealt enam-vähem lõpetatud,» ütles Järvis. Ta lisas, et praegu on käsil kanalisatsiooni rajamine koos naabritega.

Kadrina vallas kirgi kütnud jaapanlaste puhkeküla on Järvise sõnul alles planeerimise staadiumis ning käimas on ka keskkonnamõjude hindamine. Kadrina valda plaanib Kawabe elamuid 500 inimesele, golfikeskust, hotelli, kaupluseid ja muud.

Kadrina vallavanem Aivar Lankei on projekti suhtes skeptiline. «See on ühe inimese mõte, mille realiseerimiseni läheb ilmselt aastaid,» ütles ta. «Need plaanid on ulmelised.»

Lankei saab ka aru kohalike inimeste hirmust. «No kujutate ise ette, kui te elaksite kuskil metsas ja siis tuleks ja joonistaks mingi mees sinna pastakaga üheksakordseid maju ja ütleks, et siia tulevad tuhanded inimesed,» sõnas ta.

Kümme firmat

Samas märgib Lankei, et Kawabe on inimesena väga meeldiv. «Ta tahab külaga suhelda, kuid ta ei ole saanud seda veel teha, sest küla ehmatas esimese hooga ära,» lisas ta.

Järvis lükkab ümber varem ajakirjanduses ilmunud väited Kawabe probleemidest Kanada ja Jaapani võimudega. «See on ajakirjanduse väljamõeldis,» ütles ta. «Ta lihtsalt lõpetas Kanadas tegevuse ja kinkis arendatava piirkonna kohalikele võimudele.»

Krediidiinfo andmetel on Kawabe seotud kümne Eestis registreeritud firmaga, millest kolm osaühingut kuulub talle ja ühes on ta kaasomanik.

Järvise sõnul on asju ajada lihtsam, kui erinevate projektidega tegelevad erinevad firmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles