Prangli elanikud karistasid kinobussirahvast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Rand
Mikk Rand Foto: Peeter Langovits

Kinobussi näidatud vägisõnadest kubisev lühifilm vihastas laupäeval saarlasi sedavõrd, et nad jätsid filmitoojad saunata ja lubatud veoautota.

Igasuvise filmibussi tänavune reis algas 3. augustil Ruhnust ja lõppes eelmisel laupäeval Pranglil, kirjutas SL Õhtuleht.

Kõrvuti täispikkade «Maleva», «Ruudi» ja «Vana daami külaskäiguga» võeti kaasa ka Rasmus Merivoo 25 minuti pikkune «Tulnukas».

«Mängufilm on rullnokkadest, nende kultuurist ja kõnepruugist,» ütleb ringsõidu korraldaja Mikk Rand ja möönab, et kinolinalt kuuleb palju roppusi, vägisõnu ja ebatsensuursusi.

«Hoiatasin pool tundi enne keskööd Prangli rahvast, et nüüd on lastel aeg magama minna. Ja kui nad jäävad koos vanematega vabaõhukinno, siis on see nende vastutusel,» räägib Rand.

Paraku ehmatasid juba esimesed kinolinalt kuuldud vägisõnad pranglilasi niivõrd, et hüüti: «Tõmmake generaatorid välja!»

Osa pealtvaatajaid tõusis püsti ning lahkus saare rahvamaja kõrvale ülesseatud vabaõhukinost. Filmi lõppedes puhkes saare- ja kinorahva vahel vaidlus.

Vallaettevõtte Viimsi Saared juht Vambola Kahro ütles, et nad propageerivad ropendamist. Rand ütles, et film taunib kultuuritust ja ülbitsemist.

Kinorahval lubati rahvamajas ööbida, kuid nad jäeti ilma saunast.

Hommikul pidanuks filmid, tehnika ja telgid veetama autoga saare sadamasse. Lubatud veoautot ei tulnud.

Kahro möönab, et kinobussi rahva karistamise põhjustasid filmiroppused. Kahro sõnul hoiatas Rand tõesti enne seanssi, et «Tulnukas» pole lastefilm. Paraku kostis ropendamine läbi võimenduse üle küla.

«Mulle helistati ja küsiti, mis toimub. Vaatasin enda lastega filmi ikkagi ära, sest tahtsin näha ka «Vana daami külaskäiku».»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles