Eclectica: kitsast kultuuri laiale publikule

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Eclectica 2007. aastal Y-galeriis.
Eclectica 2007. aastal Y-galeriis. Foto: Lauri Kulpsoo

Sügis Tartus algab ikka Eclecticaga, see on interdistsiplinaarne avangardkultuuri festival, no kas pole tore.





Kõiki põhilisi kultuurivaldkondi, kunsti, muusikat, filmi, kirjandust, kindlasti mingis mõttes ka teatrit ja moodi ja üht-teist läbisegi Tartus (tegelikult juba eilsest) pühapäevani välja. Uued teosed, teemad, suunad, värgid. Paikadeks tänavu Pärmivabrik, Genialistide Klubi, Y-galerii ja ERMi näitusemaja.

Mõned nopped eklektilisest programmist. Täna näiteks Pärmivabrikus Mihkel Ilusa ja Harald Ilusa poistenäitus «Alanile – lapsepõlvesõbrale»: autodest paljaste naisteni. Selle kohta teatatakse, et «niinimetatud hea maitse vastand. Pigem labane».

Maitse on keeruline asi, selle üle ei tahaks hetkel vaielda, aga tundub, et näitusel võib midagi öelda olla. Õhtul Gen-klubis aga šikk miiting «Tartu elektro». Barthol Lo Mejor, Dubspets jt.

Neljapäeval on samas klubis «Sosistavate saundide pidu». Ohtralt elav-esinejaid. Islandilt täitsa huvitav ambient-duo Stereo Hypnosis. Seda teevad isa ja poeg Thorarensenid, Oskar ja Pan. Neil on seni ilmunud album «Parallel Island» ja veel tänavu lubavad lisa.

See on selline ilus muusika, piinlik nii lollilt iseloomustadagi. Aga siin ta mul seda uudislugu kirjutades lauakõlarites mängib ja mahe tunne on. Proovige ka myspace.com/stereohypnosis. Sel peol on muidki magneteid, Kaido Kirikmäe pakub näiteks dubstep/techno-seti.

Reedel esitlevad ERMi näitusemajas asju: Jaan-Jürgen Klaus VHS-i «Boheem-Tartu suurimad kandjad», Marko Kompus värsket luulepätsi «Kapiuks jaan oks» koos degusteerimisega... Samal õhtul ka Vladimir Kozlovi dokkar «Rokk-monoloog», Maailmafilm esitleb.

Pärmivabrikus aga esitleb oma tutikat-verivärsket-ultra­kuuma plaati Chungin & The Strap-On-Faggots. See on midagi krõbedat, mileedid! Chungin, Eerik, Urb, Kyberkaru ja Mr. J. Nendel 20ndates eluaastates tüüpidel on glamuuri, jõudu ja särtsu. Värske teave: MTV Best Baltic Act nominendid.

Laupäeval läheme tõsisemaks. Tulekul vestlusring kunstikommunikatsioonist ja näitusetegevuse organiseerimise eri vormidest. Moderaatorid Rael Artel ja Kaisa Eiche, juttu ajavad Indrek Grigor, Rauno-Thomas Moss, Tanja Muravskaja ja Ville-Karel Viirelaid. Y-Galerii.
Õhtul see-eest Pärmivabrikus saksa artistid T++ ja Zwiebel ning meie Raadzh ja Kulgurid.
Pühapäeval on lõpupidu.

Festival
Eclectica

1.–6. septembrini Tartus

Märksõnad

Tagasi üles