Filharmoonia kammerkoor alustab hooaega

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt
Arvo Pärt Foto: Toomas Huik

Homme alustab Rakveres Kolmainu kirikus oma 28. hooaega Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK). Peadirigent Daniel Reussi juhatusel kõlab Felix Mendelssohni ja Cyrillus Kreegi vaimulik koorimuusika, millega ühtlasi tähistatakse Arvo Pärdi 74. sünnipäeva. Kõlab ka Pärdi «Da Pacem».



Mendelssohnilt kõlab Kolm psalmi op. 78 ja Kreegilt rahvalikud «Taaveti laulud». Hooaja tasuta avakontsertidega jätkab kammerkoor laupäeval Viimsis Püha Jaakobi kirikus ja pühapäeval Haapsalu Toomkirikus. Sama salvestatakse novembris ilmuvale CD-plaadile.



Mendelssohni ja Pärdiga jätkab koor sügist oktoobris, mil laulukavva lisandub ka Mozart. Nende kolme autori loomingut esitatakse 2. ja 3. oktoobril Tartus Jaani kirikus ja Tallinnas Metodisti kirikus, märkimist väärib eriti Tallinna kontsert, mida kannab üle Klassikaraadio ning mis Põhja- ja Baltimaade kontserdihooaja raames on eetris ka Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra ja Islandi raadiotes.



Šveits, Holland


Mendelssohni Kolm psalmi, Pärdi Berliini Missa ning Wolfgang Amadeus Mozarti Sümfoonia nr. 5 c-moll KV 22 kõlavad ka filharmoonia kammerkoori Šveitsi-tuuril 23. oktoobril Montreux’s, päev hiljem St. Gallenis ning lõpetuseks Luzernis 25. oktoobril. Koori saadab viimasel ajal meeletult kuulsust kogunud Tallinna Kammerorkester.



16. oktoobril peetakse Erkki-Sven Tüüri 50. sünnipäeva. Estonia kontserdisaalis kannab EFK koos ERSOga ette Tüüri «Insula Deserta», 3. sümfoonia ja 7. sümfoonia, dirigeerib Arvo Volmer.



Oktoobri lõpus ja novembri algul on EFK plaanis kolm hingedepäevakontserti Andres Mustoneni käe all Michael Haydni Reekviemiga Jõhvis, Tartus ja Tallinnas. Oktoobris esineb koor ka TENSO ehk professionaalsete kooride ühenduse päevadel Amsterdamis.



Tõnu Kõrvitsa esiettekanne


Sügise üks tippsündmusi koori jaoks ja Eesti muusikale on aga ka Tõnu Kõrvitsa uue teose esiettekanne Lux Musicae festivalil Soomes Siuntios, kus EFK laulab Daniel Reussi juhatusel ka Mendelssohni, Brahmsi, Grigorjevat ja Kreeki. Eestlased kuulevad sama kava järgmisel päeval Niguliste kirikus.



Aasta lõpetab EFK Haydni ja Schubertiga detsembri keskel Vanemuise kontserdimajas ja Estonia kontserdisaalis, klaverisolistiks Irina Zahharenkova, kaasa teeb ERSO.



Hooaja teise poole sündmustest uuel aastal on tähtsaimad osalemine Salzburgis Mozarti nädalal, täpsemalt Mozarti ooperi «Ideomeneo» lavastuses, mis augusti lõpus Bremeni muusikafestivalil sensatsiooni tekitas, prantsuse lavastaja Olivier Py nimelt on asjale suht avangardistlikult lähenenud. Dirigent on Marek Minkowski.



23. märtsil annab EFK Euroraadio palmipuudepüha-kontserdi Nigulistes, mida kantakse üle paljudesse riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles