Haapsalus hakkab jälle õudne

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

PÖFF tegi eile teatavaks filmid, mida on võimalik järgmisest neljapäevast näha 2. Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil (HÕFF).

On, mida vaadata: kõige uuemaid Ida ja Lääne žanrinäiteid, eraldi fookusega briti õudusfilmi uuel lainel, fantastilist animatsiooni ja nostalgialakse («Kolmanda planeedi saladus»), aga ka spetsiaalset hilisõhtust programmi friikidele, «Nekromanti­kuga» eesotsas.



Ekstreemsusi ka



Viimane, mille keskmes, nagu pealkirigi ütleb, on nekro­fiilia, pole päris tundmatu ka siinses kontekstis. Nimelt näidati seda sakslase Jörg Butt­gereiti šokiteost juba 1993. aastal Tallinna kinos Eha – pärast linastuskeeldu Helsingis, sealsel Armastuse ja Anarhia festivalil. Kes mäletab, vastuvõtt osutus entusiastlikuks, ärgitades meeleavaldustelegi.



Kunagine Eesti seos oli kindlasti põhjus, ent mitte ainult, põhjendas HÕFFi programmijuht Helmut Jänes «Nekromantika» taaslinastust. «See on juba traditsioon, et kavas on ka žanri äärmuslikumaid näiteid, mis käsitlevad inimhinge tumedamaid pooli meile omaseid reegleid eiraval moel.»



Nii nagu mullu linastunud «Kannibali holokaustile» eelneb ka «Nekromantikule» sissejuhatav loeng, kus teost vaadeldakse žanri kontekstis ja selgitatakse selle valmimise tagamaid, ühtlasi on film alla 18-aastastele keelatud.



Nagu rusikas silmaauku



Mullu kogus HÕFF 2000 vaatajat, rahule jäid nii külastajad, PÖFF kui Haapsalu linn. Viimane üritab festivaliga tõsta enese kultuurilist atraktiivsust. HÕFF sobib linna, kus elab Valge Daam, nagu rusikas silmaauku, märkis mullu ka festivali idee autor ja kohaliku kultuurikomisjoni liige Marek Reinaas.



Tänavuse festivali avab kolm Oscarit võitnud «Paani labürint», lõpetab Terence Fisheri klassikaline «Franken­steini needus» (1957), vahele mahub veel 16 filmi. Kahjuks jäi kavast viimasel hetkel välja «Elavate surnute öö» stereoskoopiline uusversioon – 3-D on avastamas ka seda žanri. Järgmistel HÕFFidel on, mille poole püüelda.




Haapsalu õudus



• Aeg ja koht: 22.–25. märtsini Haapsalu kultuurikeskuses


• Filmid: kokku 18, sh «Võõras veri» (Portugal), «Viimane maja metsas» (Itaalia), «Sheitan» (Prantsusmaa), «Põrguvärav» (Kanada), «Siid» (Taiwan), «Nõiutud lilled» (Jaapan)


• Piletid: päevapilet 90/120 ja üksikseansi pilet 30/50 krooni, pass 300 krooni


• Öömaja: alates 40 kroonist


• Info: www.poff.ee/haapsalu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles