Kruu-kruu, kostab Matsalust

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külakosti LAVist: «Lõvivägi» on tõeline lõvisõprade lemmik!
Külakosti LAVist: «Lõvivägi» on tõeline lõvisõprade lemmik! Foto: Kaader filmist

Kui Matsalu kandist hakkab kostma parve kogunevate sookurgede kruugutamist, ei tähenda see üksnes sügisrände, vaid ka järjekordse Matsalu loodusfilmide festivali algust.



Need kaks käivad koos nagu sukk ja saabas – on ju Matsalu festivali ehk MAFFi näol tegu miljööväärtusliku üritusega, mille unikaalsus on lahutamatult seotud küljealuse looduskeskkonna, Matsalu rahvuspargiga, kust sügisel lendavat üle arvatavalt kuni miljon lindu.



Kuigi tänavune ränne alles kogub hoogu – põhjuseks ka soe september –, läheb festival ise, järjekorras juba 7., Lihulas lahti juba täna, kui toimub laste loodushariduse päev ja õhtul linastub avateosena mahuka saksa filmisarja «Vene loodus» making-of ehk film filmi tegemisest «Seiklus» – see näitab, et asjad, mis uurijatega Siberis, Kamt­šatkal või Kaukasuses juhtuda võivad, on tõesti uskumatud.



Loodusfilmi tegemisega seonduvad probleemid on tänavusel festivalil päevakorras teiselgi viisil – vestlusringis loodusfilmi eetilisuse teemal küsitakse näiteks, kas filmitegija ambitsioon luua kaalukat teost kaalub üles loomade häirimise. Või kas metslooma harjutamine inimese juuresolekuga on üleüldse lubatud? Rein Maranil oleks siin kindlasti rääkida nii mõnigi õpetlik lugu!



Kokku linastub kahes võistlusprogrammis – «Loodus» ning «Inimene ja loodus» – 29 filmi, lisaks jõuab ekraanile kaks kõrvalprogrammi, «Imeline maailm» ja infokava. Kaugeimatest ja eksootilisematest loodusfilmijatest on tänavu esimest korda festivali ajaloos esindatud Lõuna-Aafrika Vabariik, seda koguni seitsme teosega, peategelasteks lõvid, pühvlid, hüäänid...



Eksootikat on veel – Surinamist, Brasiiliast, Iraanist ja Iraagist. Eesti loodusfilmi kastanid peab tulest välja tooma noore Joosep Matjuse «Vanamees ja põder».



Nimekamatest külalistest on Lihulasse tulemas inglane Derek Peter Kilkenny-Blake, kes kuulub ühe maailma suurema ja nimekama loodusfilmide festivali, Bristoli Wildscreeni kuraatorite sekka. Just seesama Wildscreen jagab välja Panda auhindu, mida nimetatakse ka rohelisteks Oscariteks.



Nagu ikka, kuulub festivali kavva ka loodusfotograafia, tänavu kümne näituse, töötubade ja arvukate eriüritustega. Jätkuvasti jõuab osa festivali programmist ekraanile ka Haapsalus – kohalik ajaleht Lääne Elu on nimetanud Haapsalut koguni Eesti filmifestivalide pealinnaks, pidades MAFFi kõrval silmas HÕFFi, Pärnu filmifestivali, Valge Daami päevade ja SEE teatri filmiööde programmi. Pangem tähele – tegu on linnaga, kus eraldi kino ei ole!



Mida veel? Seda, et kummikud tasuks Lihulasse igal juhul kaasa võtta – mine seda ilma tea! –, kuuluvad ju loodusretked koos linnuvaatlusega sama kindlalt MAFFi menüüsse nagu filmidki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles