Nokia kontserdimaja on Põhjamaade moodsaim

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia kontserdimaja ehitustööd.
Nokia kontserdimaja ehitustööd. Foto: Toomas Huik.

Tallinnas Solarise keskuses peagi avatav Nokia kontserdimaja on Põhjamaade moodsaim, selle akustikasse on väidetavalt investeeritud kümneid miljoneid kroone.

Nokia kontserdimaja on üks esimesi saale maailmas, kus muudetakse akustikat elektroakustiliste vahenditega, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kui näiteks moodsas kinosaalis on akustikareeglite järgi lubatud maksimaalselt 0,8-sekundiline järelkõla, siis sümfoonilise muusika jaoks peab järelkõla olema vähemalt 2 sekundit. Seetõttu on kaks varianti: ehitada kaks saali või paigutada ühte saali sadu väikeseid kõlareid ja mikrofone.

Kõlarite ja mikrofonide ülesanne on imiteerida helipeegeldusi pindadelt.

«Seda süsteemi nimetatakse isegi elektroakustiliseks arhitektuuriks, inimese ruumitaju võib siin muutuda,» rääkis Nokia kontserdimaja akustikanõunik Linda Madalik.

Selliste mõõtmetega saalis heli ilma võimenduseta lihtsalt ei leviks või leviks väga ebaühtlaselt ning et mahutada 1800 inimest, on näiteks saali rõdualused projekteeritud oluliselt sügavamad kui traditsioonilised akustikareeglid lubavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles