Veljo Tormise laulud saavad uue kuue

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Veljo Tormis.
Helilooja Veljo Tormis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sel neljapäeval esitletakse festivali Plektrum raames Von Krahli teatri baaris plaati, kus Tormise lugusid remiksivad sellised muusikud nagu Kirtana Rasa, Marsen Jules (Saksamaa), Taavi Tulev, Pastacas, Muschraum, Uku Nurk, Eva Mitreikina, Aivar Tõnso, 3 Pead, Pia Fraus, Jaan Pehk, Algorütmid ja teised.




Plaadi «Laulu jäävuse seadus (Redaktsioon 2009)» ja Ulmeplaatide eestvedaja Aivar Tõnso sõnul sündis selline idee 2007. aastal, mil Tormis oli «Eesti muusika päevade» helilooja.



«Mõtlesime, et võiks teha sellise projekti, kus mitteakadeemilise taustaga muusikud teevad töötlusi Tormise loomingu põhjal,» meenutas ta. «Ja siis tekis mõte, et seda võiks edasi arendada kuni heliplaadini välja.»



Tõnso sõnul olid kõik bändid austusest Tormise vastu meeleldi nõus kaasa lööma. «See andis võimaluse helilooja loomingut sügavuti tundma õppida ja paljude jaoks oli see huvitav väljakutse,» nentis ta. Inspiratsiooni lisasid mõningad seminarilaadsed kohtumised heliloojaga, kus Tormis tutvustas teoste tausta ning tundis omakorda huvi muusikute lähenemise vastu teoste töötlemisel.



Tulemusega on Tõnso enam kui rahul. «Paljud inimesed, kes selle plaadi peal on, ei ole koorimuusikaga eriti kokku puutunud ja see endis neile hoopis uued võimalused enda väljendamiseks,» tõdes ta. «Nende kahe erineva maailma kohtumisel on sündinud täiesti uus kvaliteet.»



Neljapäeval kell 19 algaval plaadiesitlusel, mis on kõigile tasuta, esinevad Kirtana Rasa, Taavi Tulev, Pastacas, Eva Mitreikina ja Jaan Pehk. «Live’ina esitatakse umbes kolm-neli töötlust ja sekka esitavad needsamad artistid ka mõne oma loo,» lubas Tõnso. Kogumikul on töödeldud Veljo Tormise helitöid aastatest 1950–1991.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles