Oo-leelo-lee, on rahvusvaheline muusikapäev!

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Oktoober algab muusikaga. 1. oktoobri rahvusvahelise muusikapäeva tava algatas 1975. aastal kuulus viiuldaja Yehudi Menuhin, kes oli tollal rahvusvahelise muusikanõukogu president.



Kolmandat aastat annavad Eesti Muusikanõukogu ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital just sel päeval üle muusikapreemiad. Eelmise aasta laureaadid on Ester Mägi, NYYD Ensemble ja Toomas Siitan.



Tänavu annab muusikanõukogu välja kolm preemiat à 50 000 krooni: heliloomingupreemia, interpretatsioonipreemia ja muusikaelu tegelase preemia.



Lisaks tunnustab kultuurkapitali helikunsti sihtkapital üheksat lõppenud hooajal enim silma ja kõrva paistnud muusikategelast. Sihtkapitali nõukogu otsustas laureaadid esitatud kandidaatide või sihtkapitali algatuse põhjal, iga valitu saab samuti 50 000 krooni.



Eesti Televisioon kannab auhinnatseremoonia Niguliste muuseum-kontserdisaalist algusega kell 21.40 otse üle. Esinevad Eesti Filharmoonia kammerkoor ja Tallinna kammerorkester Daniel Reussi juhatusel, organist Andres Uibo ja üllatus­esinejad. Lavastas Jaanus Rohumaa, õhtut juhivad Electra ja Timo Steiner. Võitjate nimed ilmuvad homses Postimehes.



Veel sündmusi tänase päeva puhul: kell 19 esitavad ERSO ja segakoor Latvija dirigent Olari Eltsi taktikepi ees Pärnu kontserdimajas Berliozi «Fausti needmise». Sama kontserti kuuleb homme Estonia kontserdisaalis ja ülehomme Tartu kontserdimajas.



Täna kell 19 on Estonia teatris ooperigala, mis pühendatud eesti päritolu koloratuursopranile Miliza Korjusele. Laval on lisaks Estonia solistidele Aile Ass­zonyi, Liisi Kasenõmm, Annely Peebo ja Kädy Plaas.



Tallinnas Von Krahli teatris esitleb Plektrumi festivali raames Aivar Tõnso juhitud plaadifirma Ulmeplaadid kell 19 aga albumit «Laulu jäävuse seadus» (loe ka teisipäevast Postimeest). Plaadil loovad Veljo Tormise muusika põhjal uusi kõlamaastikke Tõnis Leemets, Kirtana Rasa, Marsen Jules (Saksamaa), Kadi Uibo, Taavi Tulev, Pastacas, Muschraum, Uku Nurk, Eva Mitreikina, Aivar Tõnso, 3 Pead, Pia Fraus, Bongirl, Jaan Pehk ja Algorütmid.



Mitmed nimetatuist astuvad üles Krahli laval, kohal on 1930. aastal sündinud ja loometeel rahvaviise modernistlike kompositsioonitehnikatega sünteesinud Tormis ise.



Sügisjazz toob aga homme kell 21 Tallinna Rock Cafe lavale 1980ndatel jazzrock’i ja intellektuaalset poppi viljelenud superbändi Mahavok, seda originaalkoosseisus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles