Suri Argentina folgilegend Mercedes Sosa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mercedes Sosa
Mercedes Sosa Foto: Reuters / Scanpix

Legendaarne Argentina folklaulja Mercedes Sosa suri pühapäeval 74-aasta vanuselt, teatas kohalik haigla.


Mitmesuguste neeru- ja kopsuhaiguste käes kannatanud laulja oli alates 18. septembrist haigla intensiivraviosakonnas.

«Mercedes Sosa lahkus täna hommikul,» teatas haigla pühapäeval lühikeses avalduses. »Me avaldame tema perekonnale ja lähedastele kaastunnet.»

Oma süsimustade juuste tõttu hüüdnime «La Negra» pälvinud laulja esindas muusikavoolu «Nueva Cancion», mis ühendas ballaadid rahvamuusikapillidega ning mille sõnades olid armastusteema läbi põimunud sotsiaalsete küsimustega.

Sosa andis oma pika karjääri jooksul välja 40 albumit ning tegi koostööd selliste muusikutega nagu Luciano Pavarotti, Sting, Joan Baez, Shakira, Caetono Veloso ja Joan Manuel Serrat.

1994. aastal andis ta kontserdi Vatikanis Sixtuse kabelis ning esines 2002. aastal väljamüüdud kontserditel New Yorgis Carnegie Hallis ja Roomas Colosseumis.

Ta oli UNICEF-i hea tahte saadik ning tema uusim album «Cantora» kandideerib kolmele Latin Grammy auhinnale.

«Ma poleks kunagi arvanud, et hakkan laulmisega elatist teenima,» ütles Sosa hiljuti ühes intervjuus.

Ta sündis 1935. aastal 9. juulil Argentina põhjaosas Tucumani provintsis ning teda mõjutasid tugevalt popkultuur ja rahvamuusika.

Muusikust abikaasa Manuel Oscar Matusi abil salvestas ta 1960. aastate alguses oma esimese plaadi ning sai Argentinas tuntuks pärast seda, kui ta astus 1965. aastal üles Cordoba muusikafestivalil.

Argentinat aastail 1976-1983 valitsenud sõjalise režiimi ajal elas Sosa pagenduses.

Sosa üks tuntumaid laule on «Gracias a la Vida» 1972. aasta albumilt, millega ta avaldas austust Tšiili poetessile ja lauljale Violeta Parrale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles