Setomaal toimub maailma esimene leelokonverents

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO kirjutas seto leelo maailma kultuuripärandisse. Pildil Meeskoor Liinatsuraq lauljad.
UNESCO kirjutas seto leelo maailma kultuuripärandisse. Pildil Meeskoor Liinatsuraq lauljad. Foto: Andres Ehrenpreis

Sellel reedel algab Värskas maailma esimene leelokonverents.

Teadlaste, leelonaiste- ja meeste ja kõigi teiste leelohuviliste osavõtul toimuval konverentsil kõlavad ettekanded seto leelost eri vaatenurkadest, maalides pildi leelotraditsiooni minevikust, olevikust ja tulevikust, kirjutab setomaa.ee.

30. septembril võeti seto leelo vastu UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja ning nüüdsest on leelo alahoidmine seto kogukonna jaoks eriti vastutusrikas ülesanne. Leelo ei ole muuseumieksponaat, vaid setode elu igapäevaosa, mis võib väljendada ühtaegu nii igivanu kombeid kui esitaja tundeid.

«Tänane oskus ja vajadus leelolaulu süsteemis ennast väljendada, peaks leidma samatähtsa koha ka meie järeltulevate põlvede igapäevaelus, aga selleks on vaja ise teada, et mida ja kuidas edasi anda ning õpetada,» sõnas Seto Leelotarkade kogu juht ning seto ülemsootska Õie Sarv.

Praegu tegutseb kümneid leelokoore, neist enamik Setomaal, kuid ka Tallinnas, Põltsamaal, Petseri rajoonis Vene Föderatsioonis ja Siberis. Leelokonverentsil teevad koorid oma tegevusest näituse, luues unikaalse võimaluse saada ülevaade eri kooride olemusest ja tegevusest.

Leelokonverents toimub 9.-10. oktoobril 2009 Värska kultuurikeskuses. Seto lipp heisatakse hümni laulmiseks kell 13.30. Järgnevad avasõnad, ettekanded, aruteluring ning esimene päev lõpeb kõigi osalejate ühispeoga, kus leelotades tähistatakse UNESCO otsust, lauldakse linti seto hümn ja leelotatakse omi laule. Teisel päeval on samuti võimalus kuulata ettekandeid, osaleda aruteludes ja päeva lõpus vaadata „Leiko" koorist valminud dokumentaalfilmi. Konverentsi raames toimuvad ka raamatu- ja plaadiesitlused. Kokku on konverentsile oodata üle 180 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles