In memoriam: Lilian Semper

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lilian Semper
Lilian Semper Foto: Postimees.ee

30. oktoober 1933 – 12. detsember 2007

Meie hulgast lahkus 12. detsembril pianist, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor Lilian Semper. Selle kaotusega tõmbus jälle koomale uks, mis varsti sulgeb lõplikult minevikku olulise ajastu – Lilian Semper oli veel elav side 1930. aastate lõpu iseseisva Eesti kultuurieluga, kuigi juba rohkem oma lapsepõlvekodu kui omaenda kunstnikutee kaudu. See side oli eriti oluline läbi nõukogude aastakümnete, hoides ülal eneseväärikust ja teatud suhtlemiskultuuri.



Lilian Semper sündis 30. oktoobril 1933. aastal Tartus kirjanik Johannes Semperi peres ja ta ema oli tunnustatud muusikaarvustaja Aurora Semper. Klaveriõpinguid alustas ta lapsena Tartus Irm­gard Kaudre juures ning jät-kas pärast sõda Tallinnas, 1952–1957 õppis ta Heljo Sepa juures ja pärast seda, 1957–1961 veel Moskvas aspirantuuris professor Jakov Za­-ki juures. Alates 1950. aastate lõpust on Lilian Semper pidevalt esinenud nii soolokavadega kui ka kammeransamblis. Ta kuulus põlvkonda, kes veel ei osalenud aktiivselt konkurssidel, ja võib-olla ei olekski see keskkond talle sobinud, küll aga on ta õpilaste hulgas neid, kes võitudega ka oma õpetajale loorbereid tõid.



Konservatooriumis alustas Semper õpetajana 1960. aastal ning aastakümnete jooksul jõudis olla dotsent, professor, klaveriosakonna juhataja ja muusikute doktoriõppe juht.



Lilian Semper õppejõuna oli isiksus kogu kooli jaoks, tal oli teadmisi, erk kunstitaju ja huvi uue vastu, arutlustel oli tal midagi huvipakkuvat ja tasakaalukat öelda kõige erinevamate ettevõtmiste kohta, mis vahel traditsioonilisest klaverimängust üsna kaugele jäid. Ühes oma intervjuus ütles ta: «Muusika kaudu näeb kaasinimese sisse. Pole paremat vahendit õpilase tundmaõppimiseks, kui tema tehtud muusika kuulamine, sest siin avaneb ta kõige ausamalt ja intiimsemalt. Tänu sellele on ka õpetajatöö erakordselt huvitav.»



Häid klaverimängijaid tuleb peale uusi ja uusi põlvkondi, kuid Lilian Semperiga kadus üks ajastu, õhkkond, armas inimene.



Ärasaatmine 18. detsembril kell 12 Kadrioru lossis.



Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia


Eesti Interpreetide Liit


Eesti Klaveriõpetajate Ühing

Tagasi üles