Pidu, kus ei kakelda: Mutant Disco sai 10!

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mutant Disco on üle kõige: Raul Saaremets (vasakul) ja Rhythm Doctor.
Mutant Disco on üle kõige: Raul Saaremets (vasakul) ja Rhythm Doctor. Foto: Liis Treimann

Mutant Disco toob alati massid kokku, ükskõik kui vähe nad reklaami teevad. Rekord oli minu hinnangul eelmise aasta suvel, kui Mutanti külastas Moodymann. Inimestest hakkas juba teine kiht peale tekkima, nagu sipelgad või suhkur üksteise otsas, kusjuures mõlemal Krahli korrusel.

Mutandil käivad need, kes kümme aastat tagasi alustasid, aga iga aasta kasvab uut noort publikut peale. Suhteliselt fenomenaalne üritus.

Seekordsel juubelimutandil peaesineb üks vingemaid nimesid Briti, seega ka kogu Euroopa, aga miks mitte ka maailma tantsumuusika lähiajaloos, 1986. aastal illegaalsete reividega alustanud DJde, produtsentide ja muusikute rühm Shut Up And Dance, täpsemalt PJ ja Smiley.

Nemad leiutasid breakbeat’i, segades house’i, hiphopi ja varase hc-techno, tollal iseloomustasid uut muusikastiili sekventserite ja trummimasinate abil loodud sünkoobid, tantsumuusika rütmistik muutus mitmekihiliseks, keerulisemaks, samas karmimaks ja kaasakiskuvamaks. Breakbeat’i, jazzi- ja/või electro-sämpleid, techno’t ja ragga/dancehall’i segades tekkis omakorda jungle, millest kujunes drum’n bass.

Nii et tantsumuusika praeguste stiilide tekkeahelas päris tähtsad härrad.

Oluline on ka kahe Eesti plaadi esitlus: Röövel Ööbik esitleb 15 aastat tagasi Soomes Stupido Twinsi all esimese Eesti roki CDna ilmunud «Subterranea» uusreliisi, kus peal sedapuhku ka «Rööbiku» legendaarne John Peeli sessioon.

Sügisel üle mitmeteistkümne aasta taas kogunenud ÖÄK aga presenteerib Mutandil uue materjaliga EPd «Imeväärne higi».

Esitasin mõne rangelt kalkuleeritud küsimuse ühele Mutandi kahest peategelasest (Chris Longi ehk Rhythm Doctori kõrval) Raul Saaremetsale ja sain meeldivalt rafineeritud vastused.

Kirjelda Mutant Disco sündi. Kas projektis oli kohe kirjas, et teeme Eesti kõige popima (alternatiivse) klubipeo?

Mutant sündis pärast seda, kui klubi Hollywood ei huvitunud enam üritusest House Of Rhythm, mida aitasin Chrisil seal korraldada. Mingit projekti meil polnud, pigem oli lihtsalt vajadus hea peo järele. Nime võtsime plaadifirma ZE kogumiku järgi.

Mille poolest erineb Mutant teistest Eesti pidudest?

Meie peol ei kakelda ja muusika on enamasti maailma parim.

Miks sa endiselt viitsid iga kuu (koos Chrisi ja Siimuga) sellist suurt möllu orgunnida? Öötöö, väliskülalised... Mugavam oleks ju juba piirduda raadiotöö ja plaadifirmatööga, või ei? Või ei ole mugavus tähtis?

Aga miks ma ei peaks viitsima? See on sama kui küsida Vaiko Eplikult, miks ta ometigi jälle uut plaati teeb. Teistmoodi lihtsalt ei saa!

Kümne aasta jooksul on kuulsaid väliskülalisi käinud ikka hullult. Nimeta enda jaoks tähtsamad. Ja kas on juba kerge väliskülalisi Eestisse Mutandile saada?

Neid, kes on käinud, on küll väga kerge siia uuesti saada. Me kanname artistide eest head hoolt ja publik on samuti enamasti nende vastu sõbralik. Lemmikuid on olnud palju: Joe Claussell, Moodymann, Man Like Me, Idjut Boys ja Whiteman Kamikaze meenuvad une pealt.

Mis on Mutant Disco eesmärk 2008. aastal? 2017?

Eesmärke ei sea, olümpiat võita pole vaja. Tore oleks, kui ka tulevikus leiduks inimesi, kes armastavad meid ja meie muusikat.

See on midagi, mida raha eest ei saa.

Mis on elus veel tähtis peale hea disko?

Miljon asja on tähtsad: et pea ei valutaks, et naine maha ei jätaks, et ma uut Abel Ferrara filmi näeksin, et Tallinnas

rattaga sõita saaks, et Mark E Smith ära ei sureks, et jahimehed loomi ei tapaks mõnu pärast, et Niki ei laulaks, et eestlane nii venestunud ja hale rassist ei oleks, et Röövel Ööbiku album valmis saaks…

Klubipidu

Mutant Disco 10

Esinevad ansamblid Röövel Ööbik ja ÖÄK, reivilegend Suurbritanniast Shut Up And Dance ning DJd Raul Saaremets, Rhythm Doctor, Siim Nestor, Tallinn 73, Jass Seljamaa ja Ats Luik

21. detsembril Von Krahli teatris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles