Reality pila tõi eesti animale suure võidu

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja plats.
Raekoja plats. Foto: Kaader filmist

Palju õnne, Rao! See ei ole unenägu ega nali! Sinu film «Kaasasündinud kohustused» on võitnud Ottawa animafilmide festivali lühifilmide grand prix’ – sellise sisuga kiri potsatas pühapäeval eesti režissööri Rao Heidmetsa e-postkasti. Saatjaks maineka Ottawa festivali juht, Eesti animatsiooni vana sõber Chris Robinson.



«... sugudevaheliste suhete vastupandamatu portree, häirivad, aga mõjusad kujundid ning režissööri julge ja provokatiivne visioon,» kõlas žürii põhjendus, mis oli kirjale lisatud.



Heidmetsa võttis see mõistagi sõnatuks. «Usun, et tegu on väärikaima auhinnaga, mille ma olen eales võitnud,» tõdes ta eile. Festival on tõesti nimekas – Annecy, Hiroshima ja Zagrebi kõrval üks neljast kõige nimekamast animafilmide festivalist maailmas.



Eestlastel oli sellelt varem ette näidata ainult üks grand prix – 1998. aastal võitis Priit Pärna «Porgandite öö». Ka kuulub Ottawa festival nende väheste animafestivalide sekka, mille grand prix annab õiguse esitada võidutöö lühianimafilmide Oscarile. «Miks mitte,» arvas Heidmets eile.



10-minutiline «Kaasasündinud kohustused», mis pilab moodsat reality-ühiskonda, esilinastus 2008. aasta oktoobris ja on sellest peale võitnud viis auhinda. 



Lisaks «Kaasasündinud kohustuste» grand prix’le pälvis Ottawast äramärkimise Priit Tenderi joonisfilm «Köögi dimensioonid». Täispikkade animafilmide konkursil osales Olga ja Priit Pärna «Elu ilma Gabriella Ferrita».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles