Rõskus hävitab Vene muuseumi varasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldasi raamatuid on vene muuseum sunnitud säilitama banaanikastides. Muuseumi töötaja Natalja Lesnaja tööpäev möödub välisriietes, kuna sooja on vaid kuus kraadi.
Haruldasi raamatuid on vene muuseum sunnitud säilitama banaanikastides. Muuseumi töötaja Natalja Lesnaja tööpäev möödub välisriietes, kuna sooja on vaid kuus kraadi. Foto: Toomas Huik

Kuus kraadi sooja, rõskus, puuduv kanalisatsioon, elekter vaid paaris ruumis - sellistes tingimustes kiratseb kaheksa aastat tagasi siinsete venelaste kultuuripärandi säilitamiseks loodud vene muuseum, kirjutavad Ksenia Repson ja Lilia Krõsina ajalehes Postimees.

Kadriorus Koidula tänaval laguneb 18. sajandist pärit hoone. Aastaid tagasi anti maja vene muuseumi käsutusse koos lubadusega, et varsti saabuvad remondimehed, kes hoone vene kultuuripärandi säilitamiseks korda teevad. Lubadustest hoolimata kõduneb muuseumi vara - hinnanguliselt 20 miljoni krooni väärtuses maale, ikoone, raamatuid jm - tänini, iga aastaga aina viletsamates tingimustes.

Vene muuseumi idee autor ja rajaja, sotsiaaldemokraat Sergei Ivanov on muuseumi eest võidelnud kõik need kaheksa aastat.

Ivanov nentis, et kuigi muuseumi loomise ideed toetasid omal ajal nii Tallinna linnavalitsus kui kultuuriministeerium, on muuseumile raha eraldatud vaid nii palju, et «püksid alla ei kukuks».

«Sel aastal saime kultuuriministeeriumilt 50 000 krooni, kuid maja ülalpidamiskulud kuus teevad sama välja - kütmine, rent, turvamine. Raha on just nii palju, et asotsiaale eemal hoida,» rääkis Ivanov.

Muuseumi hoonet köetakse vaid osaliselt, et eksponaate säilitada ja kõige väärtuslikumaid asju hoitakse mujal.

Kultuuriminister Laine Jänes on öelnud, et tema viimase Venemaa visiidi ajal vene muuseumi küsimust ei puudutatud. «Muuseumisse suhtume positiivselt, arvame, et selle kogusid peaks säilitama ja eksponeerima, kuid rahaliselt saame aidata võimaluste piires,» nentis Jänes, lisades, et eelarvekärpe tõttu on vähendatud kõigi muuseumide toetusi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles