Kimmo Pohjose progetrio pluss osavad tehnikud

, muusikakriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhedeelse progeroki power-trio KTU ehk Pat Mastelotto, Kimmo Pohjonen ja Trey Gunn.
Psühhedeelse progeroki power-trio KTU ehk Pat Mastelotto, Kimmo Pohjonen ja Trey Gunn. Foto: Peeter Langovits

Möödunud neljapäeva esines Rock Cafés akordionišamaan Kimmo Pohjonen koos King Crimsoni rütmisektsiooniga Trey Gunn ja Pat Mastelotto. Psühhedeelset progeroki power-triot KTU soojendas Mihkel Kleisi vabaimproprojekt Edasi.





Edasi kuueliikmelisest koosseisust tõusis hetketi subtiilse ja teisalt jõulise mänguga selgelt kõige enam esile trummar Madis Zilmer. Ülejäänud instrumentalistid tegid tihti kaootilist müra, kus oli väga raske eristada, mis pill millist häält teeb. Kahjuks polnud neljapäevane kontsert Edasi kõige parem live.

Tund hiljem jõudsid lavale õhtu peakangelased. Ja alustasid kohe üsnagi crimsonliku proge-instrumentaaliga, mis kõlas võimsalt, aga täpselt. Pohjose elektr(oon)iline akordion võis kõlada nagu hiiglaslik harmoonium, kirikuorel või hoopis omamoodi huvitav süntesaator.

Trey Gunni warr-kitarri käsitsus oli vaheldumisi raju riffimine ning pianistlik sõrmitsemine. Mastelotto toetas oma kaaslasi võimsate rütmidega, kuigi temagi tegi aeg-ajalt põnevaid saunde oma trummimasinate, sämplerite ja taldrikute abil.

Paraku juhtus poole laivi pealt tehniline õnnetus Pohjose akordioniga. Kohe tormasid lavale akordionitehnikud, kellest kujunesid õhtu külalisstaarid.

Kuigi publik on harjunud keskenduma muusikutele, näitas too õnnetus, kui olulised on lava taha jäävad mehed. Igatahes võib mõista, miks osa bände peavad ka näiteks oma helimehi bändiliikmeteks.

Pohjonen ise tuli oma õnnetust seisust auga välja ning kontsert ei katkenud hetkekski. Pillist prii Pojanen lasi bändiliikmetel esineda rütmisektsioonil, kus kuulis ka trummar Pat Mastelotto soolot. Üsna pea lisandus Trey Gunni ja Pat Mastelotto loodud helidele Pohjose vokaal ning lisaks haaras mees appi suupilli.

Ei juhtu just iga päev, et võib kuulda Crimso stiilis instrumentaali koos suupilliga. Publik elas Pohjosele igatahes julgustavalt kaasa. Pill sai korda veerand tunniga ning kontsert jätkus plaanipäraselt.

Lisalugude ajal tänas Pohjonen tehnikuid ühe Soome rahvaviisiga, mille helide saatel Gunn ja Mastelotto lõid laval energilist tantsu. Publikule näis see meeldivat.

KTU on üsnagi tasemel modernne progeroki power-trio, kus rõhuasetus on muusikute sünergial ning roki energia ja helieksperimentalismi sulatamisel.

Ometi andis kontserdile vürtsi ning võiks lausa öelda, et vajutas sellele pitseri Pohjose akordioniõnnetus, millest mees esinemist katkestamata suutis suurepäraselt välja tulla.

Kontsert
KTU kontsert Rock Cafés

22. oktoobril

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles