Külapillimehed astuvad taas Estonia lavale

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks pärimusmuusika kogumisele organiseeris August Pulst (esireas keskel) aastatel 1922–1936 muusikute ringreise.
Lisaks pärimusmuusika kogumisele organiseeris August Pulst (esireas keskel) aastatel 1922–1936 muusikute ringreise. Foto: arhiiv

Terve aasta on erinevate näituste, kontsertide, ettekannete, külapillimeeste esinemistega üle Eesti tähistatud August Pulsti juubelit. Piduaasta lõpetatakse sel reedel Estonia kontserdisaalis galakontserdiga.



Ausammast väärt


1889–1977 elanud Pulst oli äärmiselt mitmekülgne rahvakultuuri edendaja ja koguja. Ajalukku läheb ta siiski eelkõige vanavara koguja ning pärimusmuusika elushoidjana.

«Kultuuri- ja muusikaloolise panuse mõttes on ta võrdne Gustav Ernesaksaga,» nentis Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Ando Kiviberg. «Pulst ei esinenud suurte rahvahulkade ees ja seetõttu ei torganud väga silma. Tegelikult oleks ta väärt ausammast. Näiteks on meil tänu temale olemas salvestised praeguseks hääbunud rahvamuusikatraditsioonist 1920. ja 1930. aastatest ning nende järgi saab seda traditsiooni ellu äratada,» selgitas Kiviberg ja lisas, et tänu Pulstile saab näiteks tegutseda ka Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvamuusika eriala.

Pärimusmuusika heliplaatidele jäädvustamise kõrval organiseeris Pulst aastatel 1922–1936 külapillimeeste ja -laulikute ringreise.

Külapillimehed esindussaalis


Üheks tähelepanuväärsemaks ja tollal ka ennekuulmatuks teoks oli suur külalpillimeeste kontsert 1922. aastal Estonia kontserdisaalis. Alul ei võetud seda mõtet just hästi vastu.
«Öeldi, et rahvamuusikud ei tõmba publikut,» rääkis tulevase galakontserdi üks korraldajaid Terje Trochynskyi. «Soovitati tuua kas või ballett Soomest!»

Tegelikult müüdi aga esimene kontsert Estonias välja paari päevaga ning lisakontsert läks samuti täismajale. Praegu, 87 aastat hiljem astuvad rambivalgusse eredad külapillimehed Eesti eri paigust, uue põlvkonna pärimusmuusikud, teada-tuntud muusikud ja teatritegijad, kes kõik on seotud Pulstiga.

«See pidu tuleb täiesti teistmoodi kui Estonia  tavalised üritused,» lubab Trochynskyi. «Kindlasti ei muutu Estonia aga külakultuurimajaks.» Kontserdile järgneb rahvapidu fuajees.

GALAKONTSERT
30. oktoobril Estonia kontserdisaalis
Üles astuvad: Õie Sarv ja Õiõ Seto’, Julius Vilumets, Kannelkond, Sofia Joons, Mall Ney ja Robert Jürjendal, Rait Pihlap, Igor Tõnurist, Ro:toro, lavakunstikooli 24. lennu vokaalansambel, Tuule Kann ja Jaak Sooäär, Ants Taul koos tütarde Anu ja Triinuga, Jaak Johanson jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles