President Meri viis eesti kunsti Berliini

Villu Päärt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilsest on Berliinis näha kõigi aegade suurim eesti kunsti näitus välismaal. Saksamaa välisministeeriumi peasissekäigu fuajees Lichthofis avasid president Lennart Meri ja Saksa välisminister Joschka Fischer väljapaneku «Eesti maalikunst aastatuhande vahetusel».

Berliini on jõudnud väiksem variant Meri idee põhjal sündinud näitusest, mida Eestis eksponeeriti Tallinna Kunstihoones. Kui Tallinnas oli esindatud 41 kunstnikku, siis Berliinis on väljas 52 maali 31 kunstnikult.

Sama näitus põhjustas Eestis väga elavat vastukaja. Kunstikriitik Ants Juske heitis näituse koostajale Olev Subbile ette, et väljapanek ei vasta ühegi parameetri järgi sellele, millega tegeleb eesti maalikunst aastatuhande vahetusel. «Pigem näeme taas kunsti, mida siinmail on tehtud mitukümmend aastat,» ütles Juske toona.

Vanema põlve kunstnikest on Berliinis esindatud Evald Okas ja Valdemar Väli, noorim Berliinis esinev kunstnik on 1969. aastal sündinud Urmo Raus.

Olev Subbi ei osanud eile öelda, kuidas võtavad näituse vastu kohalik ajakirjandus ja kunstikriitikud, kuid oli kindel, et publikule see meeldib. «Sel ajal kui ma seda üles panin, ei jätnud ükski välisministeeriumisse sisenev inimene näitust üle vaatamata,» väitis ta.

Saksa välisministeeriumi fuajee valmis aasta tagasi. See klaaslae ja klaasist seintega suur, läbi kuue korruse ulatuv ruum on avatud kõigile huvilistele.

Eesti näitus on avalöögiks Euroopa Liidu kandidaatriike tutvustavale kunstinäituste seeriale Berliinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles