Kirjarahva kunstivarasalv uhkeldab klassikutega

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiteaduse korüfeed Sirje Helme ja Jaak Kangilaski näitusemelus vestlemas.
Kunstiteaduse korüfeed Sirje Helme ja Jaak Kangilaski näitusemelus vestlemas. Foto: Peeter Langovits

Kas olete näinud originaalis Ants Laikmaa pastelli «Marie Underi portree», Nikolai Triigi õli «Kunstnik Konrad Mäe portree», Aleksander Tassa maali «Amori tempel Versailles’s»?


Nüüd on need ja paljud teised Eesti kunstiloos märgilise tähendusega teosed väljas Adamson-Ericu muuseumis, kus reedel avati Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse (UTKK) kunstikogu tutvustav näitus.


Eelkõige teadusliku uurimustööga tegeleva kirjanduskeskuse kunstikogule pani aluse Friedebert Tuglas oma testamendiga, pärandades perekonna kultuurivara – üle tuhande kunstiteose ja ligi 16 000 raamatut – teaduste akadeemiale.

Pärast Tuglase surma 1971. aastal on kogusse lisandunud kingitusena Tuglase ja Underi loomingu originaalillustratsioone. Aastatel 1993–1994 jõudis Rootsist pärale Marie Underi ja Artur Adsoni kunstikogu ning 2007. aastal andis Eesti Kultuurifond Ameerika Ühendriikides üle oma heatasemelise kollektsiooni, kuhu aastail 1968–1975 oli kogutud meie pagulaskunstnike loomingut.

UTKK asub Nõmmel majas, kus 1944. aastani elasid Under ja Adson ning seejärel Tuglased, kelle kodumiljöö ja loomekeskkond on majamuuseumi põhimõttel säilitatud.

Kirjaniku koduses interjööris püsiekspositsioonina väljas olevatest kunstiteostest on osa pieteeditundeliselt täpselt seal, kus Tuglase eluajalgi – Konrad Mäe «Arthur Valdese portree» kirjaniku töölaua kõrval, näituse tunnussümboliks valitud Aleksander Tassa «Amori tempel Versailles’s» kesksel kohal Tuglase magamistoas jne. Kuid majamuuseumil pole näituseruume oma arvuka kunstikogu (1159 teost) laiemaks tutvustamiseks ja seepärast hakati poolteist aastat tagasi seekordset näitust ette valmistama, selgitab näituse kuraator Kersti Koll.

Ekspositsioon pealkirjaga «Muutliku vikerkaare all» hõlmab 85 tööd – ülalnimetatud autorite kõrval ka Ado Vabbe, Eduard Wiiralti, Anton Starkopfi jt pilte ning arvukalt nimekate kunstnike loodud raamatuillustratsioonide originaale – ja 20 raamatut.

«See väljapanek avab 20. sajandi eesti kirjanike ja kunstnike omavahelisi suhteid. Paguluses puutus Tuglas kokku Konrad Mäe, Nikolai Triigi, Aleksander Tassaga, kes palendasid ka tema loomingut. Pärast Teist maailmasõda oli Tuglase teoste viljakaim illustreerija sõber Märt Laarmann. Sel näitusel võib leida teisigi muljetavaldavaid seoseid,» märgib kunstiteadlane. Näitusega kaasnevad ka kirjandusteadlaste Jaan Unduski, Mall Jõe ja Õnne Kepi loengud ning lastele ja koolinoortele mõeldud haridusprogramm.

Näitus
«Muutliku vikerkaare all»

Kuraator Kersti Koll
Kujundaja Andres Tolts
Adamson-Ericu muuseumis kuni 21. märtsini 2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles