Maailma menukaim rändnäitus inimkehadest jõudis Tallinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnenädalane loode.
Kümnenädalane loode. Foto: Raigo Pajula

Reedel avatakse Tallinnas Solarise keskuses maailma menukaim rändnäitus, kus saab näha palsameeritud inimkehasid, erinevaid elundeid, luustikke ja isegi surnud looteid.



Näitus «Bodies Revealed» sai alguse 2004. aastal ja seda on külastanud kümned miljonid inimesed kogu maailmast. Kokku on välja pandud üle 200 eksponaadi, mis tutvustavad inimkeha luustiku, lihaskonna, närvisüsteemi, veresoonkonna ja elundite ehitust.



Kõik eksponaadid on kunagi olnud elus inimesed, kes on otsustanud oma surnukeha annetada meditsiiniuuringuteks. Nii on nad pärast surma palsameeritud ning organismis sisalduv vesi asendatud vedela plastiga.



Seejärel on keha viidud vaakumkambrisse, kus plast tahkub ja tulemusena tekivad molekulitasandini täpsed inimkeha näidised. Ainsad elundid, mis ei ole sel moel säilitatud, on silmad – need on kõigil ühtmoodi sinised. Ühe keha «valmimine» võtab aega peaaegu terve aasta ja sellega tegelevad Hiina meditsiiniteadlased.



Näituse meditsiinidirektori Roy Gloveri sõnul on keha inimese kõige suurem varandus ja need, kes on oma keha selleks näituseks annetanud, teevad sellega kingituse tervele inimkonnale. «Kehad on ainsad asjad, mida me kanname endaga kaasas alates sünnist kuni viimase hingetõmbeni,» rääkis ta ning lisas, et keha on nagu universum, millest tegelikult teatakse väga vähe.



«Selle näitusega tahamegi olukorda muuta ja näidata inimestele, et tegelikult näevad nende kehad naha all päris head välja,» rääkis Glover. «See, kuidas keha on ehitatud, kuidas see funktsioneerib ja kuidas seda mõjutavad haigused, on väga põnev.»



Lisaks saab näitust külastades vastuse küsimustele, miks on suitsetamine halb, miks on tervislik toitumine ja pidev treening hea ja milline nägin ma välja enne sündimist. Nii on Gloveri kinnitusel näitusel tugev hariduslik eesmärk ja sinna on oodatud ka kooliõpilased ja isegi päris väiksed lapsed. Samuti ei peaks näitust pelgama nõrganärvilised inimesed, sest midagi hirmuäratavat või ebaloomulikku seal mehe kinnitusel ei näidata.



«Loomulikult tuleb lastele enne selgeks teha, kuhu nad viiakse, mida nad seal näevad ja mille poolest see oluline on,» soovitas Glover.



«Aga neil on ju samasugused kehad ja ka nemad peavad õppima, kuidas need töötavad – seda enam, et just noored proovivad ja kujundavad välja oma harjumusi, mis võivad neile terveks eluks jääda. Näiteks näeb siin, milliseks muudab suitsetamine noore inimese kopsud, ja loodetavasti ei alustagi nad pärast selle nägemist suitsetamist.»



Inimkehade ülesriputamist Glover ebaeetiliseks ei pea ja keegi pole talle ka sellekohaseid märkusi teinud. «Need, kes on oma keha annetanud, täidavad väga üllast eesmärki – nad motiveerivad elavaid inimesi täisväärtuslikumalt elama ning meil on selle näitusega samasugune eesmärk,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles