Peeter Toominga fotopreemia said Jaan Künnapi mägifotod

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haljala valla poolt juba teist korda väljaantav fotograaf Peeter Toominga nimelise fotopreemia peaauhind väärtusega 4.000 krooni läks seekord Jaan Künnapile Pamiiri ja Himaalaja fotode eest.

Teise koha pälvis Malev Toom Ida-Virumaa tööstusmaastikute eest, kolmandala koha sai Jõhvi fotograaf Jüri Bõstrov aktifotodega. Neile järgnesid Heidi Tooming loodusfotodega ning vanameister Kalju Suur toneeritud fotode seeriaga kunstnik Peeter Mudistist. Kokku osales selleaastasel konkursil 37 fotograafi 270 fotoga. Fotokonkursi zhürii esimees Arvo Lekk ütles, et kui eelmisel konkursil 1999. aastal osalesid veel ka must-valged fotod, siis nüüd oodati võistlema värvifotosid või toonitud fotosid. Toominga initsiatiivil andis 1970. aastatel Haljala kolhoos välja fotopreemiaid, hiljem hakkas preemiaid jagama Viru Õlu. Pärast Toominga surma 1997. aastal võttis tema lapsepõlvekoduks olnud Haljala vald fotopreemia jagamise mõtte taas päevakorda ning 1999. aastal läks preemia jagamisele Juhan Lasmani ja Heidi Toominga vahel. Järgmine Peeter Toominga fotokonkurss toimub 1. juunil 2003, keskendudes Leki sõnul aktifotodele, mis oli ka Toominga suur salaarmastus. Tooming sündis 1939. aastal Rakveres, Tartu Ülikooli lõpetas ta 1974. aastal ajakirjanikuna. Üle kolmekümne aasta töötas ta Tallinnfilmis dokumentaalfilmide rezhissööri ja operaatorina. Fotokunstiga alustas 1964. aastal. Rühmitus STODOMI, kus Tooming oli peamisi mootoreid, kujunes terveks ajastuks eesti fotokunsti ajaloos. Tooming korraldas 124 isiknäitust nii kodu- kui välismaal, ta on avaldanud 15 fotoraamatut ja -albumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles