Animated Dreams viib ulmadesse

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Animated Dreamsil linastuvast täispikast animafilmist «Metropia».
Kaader Animated Dreamsil linastuvast täispikast animafilmist «Metropia». Foto: PÖFF

Täna Sõpruse kinos alustava animafestivali Animated Dreams peamiste märksõnadena võib nimetada portugali nüüdisaegse animatsiooni ja Nõukogude animeeritud propagandafilmid. Samuti näidatakse tavalisest rohkem täispikki animatsioone.



Kuna PÖFFi  fookuses on sel aastal portugalikeelne kino, siis heidab ka animafestival pilgu portugali animatsiooni elujõulisse maailma. Linastub valik sealsetest viimaste aastate parimatest  lühianimatsioonidest. Ka on festivali võistlusprogrammi filme hindama kutsutud  rahvusvaheliselt auhinnatud portugali animaator Regina Pessoa.



Tähelepanu väärib kindlasti programm Nõukogude animeeritud propagandafilmidest. Näidatavad filmid on pärit ajavahemikust 1924–1977 ning annavad hea ülevaate stiilide vaheldumistest propagandakunstis.



Vastavalt loomisaastale on neis võimalik leida nii katsetusi modernistliku avangardiga, töötamist sotsrealistliku kaanoniga kui ka Disney mõjutusi. Festival näitab ka retrospektiivi kultusliku «Siil udus» autori Juri Noršteini loomingust.



Eriprogrammidest esitleb veel Briti kunstilise animatsiooni toetusfond Animate Projects oma arhiividest ulmadeteemalisi filme. NASA laboratooriumidest kuni maailmadeni, mis elavad ainult paberil, võib selle programmi alguse ja lõpu paari lausega kokku võtta.



Festivali tuumiku moodustab rahvusvaheline võistlusprogramm, kuhu korraldajad on kokku korjanud 40 viimase paari aasta põnevamat lühianimatsiooni kogu maailmast.   



Eesti animafilmidest astuvad võistlustulle Kaspar Jancise «Krokodill» ning Mari-Liis Bassovskaja ja Jelena Girlini (koondnimega Girlin Bassovskaja) uus nukufilm «Oranus».



Nagu mainitud, näeb täispikki animatsioone rohkem kui tavaliselt. Animasõpradel on võimalik Sõpruses kohtuda Adam Ellioti liigutava nukufilmiga «Mary ja Max», õuduslugude kogumikfilmiga «Pimedusehirmud», sci-fi-arvutianimatsiooniga «Metropia» ja Tatia Rosenthali maagilis-realistliku nukufilmiga «9,99 dollarit».



Tatia Rosenthal on ka võistlusprogrammi žüriis ametis. Žüriisse kuulub lisaks varem nimetatule ka eesti oma animaäss Hardi Volmer.



Kuid Animated Dreams ei piirdu üksnes filmivaatamisega. Antakse ka teoreetilisemat laadi tarkust. Teist aastat toimub loenguprogramm «Key­frames», mille käigus räägivad rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnikud ja filmitegijad animatsiooni kasutamise võimalustest eri loomevaldkondades.



East Creative Space galeriisse  pannakse festivali raames üles koomiksikunstinäitus «Graafilised unenäod», kus oma loomingut näitavad eesti parimad koomiksikunstnikud. Animated Dreams kestab 22. novembrini, lisainfot saab veebilehelt www.poff.ee/anima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles