Marakratid vallatlevad ooperis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teatrifolkloor pajatab, et ooperimarakratid on peidus kostüümide voltides ja valeninades, kulissides ja lavasuitsus, toolide all ja lühtrivalguses, noodipultides ja viiulites, kunstniku pintslis ja dirigendi taktikepis, primadonnade parukates ja lauljate häälepaeltes, helides ja mõtetes, vahel isegi kriitikute unenägudes.

Inimestele nad ennast naljalt ei näita, sest nende laval lustimise aeg on öösiti, kui teatrite uksed lukus. Erandina näeb ooperimarakratte homme rahvusooperis Estonia esietenduvas ühe vaheajaga teatrimängus «Ooperimarakratid», mis mõeldud eeskätt lastele.

Lõhkeb uudispomm

«Ooperimarakrattide» esimeses osas tutvustatakse lastele ooperilavastuse sündi, teatrit ja lava, seal töötavaid inimesi, prooviprotsessi jms. «Ei puudu ka teatri siseelu ja suhteid puudutavad naljad,» kinnitas «Ooperimarakrattide» autor ja lavastaja Neeme Kuningas.

Teises osas mängitakse 9-14-aastaste osatäitjatega maha lasteooper «Pomm», mis vaatamata ähvardavale pealkirjale ei sisalda midagi terroristlikku - pommiähvarduse saanud koolis ei lõhke siiski pärispomm, vaid uudispomm. Kuninga sõnul valiti kahe koosseisu jagu lapsnäitlejaid välja septembris rohkem kui poolesaja kandidaadi seast.

Tegelaskujude värvikusest annavad tunnistust juba nende nimed: nii näeb Estonia laval sopran Mimi Te Sopranot, metsosopran Carmen Mezzo-Fortet, hertsog Lassido Rodolfo Manrico Jose Tenorottit, bass Basilio Bassinot, bariton Jevgeni Baritonovit jpt kõlava nimega tegelasi.

Aega kolm nädalat

Lastelavastusele muusika kirjutanud heliloojal Tõnis Kaumannil kulus enda sõnul ideest kuni partituuri üleandmiseni kolm nädalat, mis on selle üpris mahuka töö kohta väga lühike aeg. «Aega oli vähe, pidin asjaga kohe kaasa minema või siis loobuma,» rääkis ta.

Varem on Kaumann kirjutanud muusika kahele lastelavastusele. Heliloojale meeldib enda sõnul lastele muusikat kirjutada ja see teeb asja sellevõrra lihtsamaks. «Aga samas on see siiski ka väga tõsine töö, mis nõuab täpselt sama palju pingutamist, kui mis tahes muu muusika kirjutamine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles