«Teatrielu» vaatab ette ja taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Teatriliidu traditsioonilise aastaraamatu «Teat-rielu» äsjailmunud väljaanne kannab aastanumbrit 2000, olles selle ümmarguse ja sümboolse arvu tõttu oma eelkäijatest veidi erinev, ütles eile esitlusel Eesti Draamateatri dramaturg Ene Paaver, kes on koos Monika Läänesaarega Eesti Näitemänguagentuurist seekordse kogumiku koostaja.

«Aastaarv 2000 innustas vaatama tavapärasest rohkem ette ja taha,» rääkis Paaver. ««Teatrielu» jäi ka seekord ühe aasta raamatuks, kuid selle aasta erilisus andis põhjuse võtta nende kaante vahel kokku eelmisel kümnendil toimunu ja vaadata ka tulevikku.»

2000. aasta teatripilti jäädvustades on sõnas ja pildis kajastatud tipplavastused ja -tegijad, tendentsid eesti teatris, sõnastamist nõudvad värsked probleemid, eesti muusika- ja tantsuteater, dramaturgia jpm. Juttu on teatriuuenduse ootusest, teatrikriitika ja teooria suhtest, Eesti teatrikoolide erinevusest.

«Teat-rist kirjutamise skaalal, mille ühes otsas on igapäevainformatsioon ja päevakriitika - kiirelt tehtud ja seetõttu ka pealiskaudsem, muljelisem -, ning teises otsas süvitsi minevad käsitlused, asetseb «Teatrielu» küllap selle skaala süvenemist nõudvas otsas,» rääkis Paaver.

«Seetõttu ei kohkunud me koostajaina tagasi tellimast ka päris teaduslikke artikleid, nagu neid nende kaante vahelt mõne leiab.»

«Teatrielu» autorite seekordne rida ulatub professoritest ajakirjanikeni: Luule Epner, Lilian Vellerand, Piret Kruuspere, Mardi Valgemäe, Jaak Rähesoo, Tiit Tuumalu, Kristel Pappel, Valle-Sten Maiste, Mati Unt, Sven Karja, Anneli Saro, Kristel Nõlvak, Reet Neimar, Lea Tormis.

Teose lõppu lisatud kroonika, mille koostas Tiina Ritson, annab detailse ülevaate aastal 2000 eesti teatri uuslavastustest, sündmustest, auhindadest, välisesinemistest, külalistest, teatrite koosseisudest.

Kogumiku kujundas Kersti Tormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles