Kinomaja geomeetrilises kuues

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Kinomaja saalile uut kujundust tehes lähtus kunstnik Toomas Hõrak hollandi maalija ja abstraktsionismi peateoreetiku Piet Mondriani loomingust: mõlemal külgseinal kulgevad hallil taustal erivärvilistest ristkülikutest moodustuvad ribad, musta värvi laest vaatavad samuti vastu geomeetrilised kujundid.

Saali varasuvel alanud värskendustööd lõpevad Kinomajas täna õhtul Exitfilmi filmiõhtuga. Eesti Kinoliidu tegevjuhi Elo Tusti sõnul näeb saal nüüd välja nüüdisaegsem ja lõbusam.

Lisaks uuele välisilmele sai kinosaal korraliku soojustuse, oluliselt paranes ka akustika. Kogu saali ulatuses ehitati välja uus ventilatsioonisüsteem. «Praegu ventilatsioon tööle küll veel ei hakka,» selgitas Tust, «esialgu puudub kinoliidul raha selle süsteemi lõpuni ehitamiseks väljaspool saali.»

Toolid tulevad hiljem

Tänasel avaõhtul istuvad kinokülastajad laenatud plastmasstoolidel, sest kinoliidul pole praegu ka rohkem kui poolt miljonit krooni saalitäie mugavate toolide ostmiseks. «Me oleme uurinud firmade hinnapakkumisi ja proovinud näidistoole, kuid esialgu pole veel õnnestunud nii palju raha hankida, et toolid välja osta,» rääkis Tust.

Uusi istetoole ei kinnitata saali põranda külge, vaid need jäävad kergesti teisaldatavaks. Tusti sõnul muudab see saali mitmeti kasutatavaks. «Tore-date noorte inimeste algatusel tehakse Kinomajas algust klubilise tegevusvormiga, mis on küll seotud filmiga, kuid ei välista ka kontserte ja tantsuõhtuid.»

Saali tänasel avaõhtul näitab Exitfilm kaht uut eesti lühifilmi, mis on mõlemad Tallinna Pedagoogikaülikooli filmiüliõpilaste diplomitööd.

Kaks uut lühifilmi

Siiri Timmermani «Üheotsapilet» jutustab narkokullerist, kelle tegevuspaigaks on ohtralt odavat toorainet pakkuv Tai. Samuti esilinastub täna Anri Rulkovi lavastuslike sugemetega dokfilm «Hel- mut».

Tusti sõnul jätkab Kinomaja ka pärast värskenduskuuri eesti filmide, valdavalt küll mitte täispikkade mängufilmide, esilinastuste korraldamist. Jätkuvad välisriikide filmipäevad: novembris on neid kaks, näeb Hispaania ja Ungari filme.

«Ma ei julge lubada, et ka edaspidi on iga kuu kahe riigi filmipäevad,» ütles Tust, «kuid täiesti võimatu see pole.» Koostöös Eesti Filmiarhiiviga korraldab Kinomaja ka filmiajalugu tutvustavaid üritusi.

Uuenenud saaliga Kinomajas piletihindu ei tõsteta, endiselt hakkab tavaseansil maksma pilet kõige rohkem 50 krooni. Paljud seansid, nagu näiteks tänased esilinastused, on aga päris tasuta.

Kinomaja jääb ühena vähestest Eesti kinodest endiselt ka popkornivabaks, lubas Tust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles