Väärtpaberid räägivad Eesti majandusajaloost

Rein Veidemann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikooli fuajees on välja pandud haruldane näitus kehtivuse kaotanud väärtpaberitest (aktsiatähtedest, osatähtedest, obligatsioonidest, pantkirjadest jms).

Tegemist on skripofiilia-nimelise kogumisvaldkonnaga, millele eestikeelsetes sõnaraamatutes puudub seni veel vaste. Mujal on seda laadi trükiste kogumine siiski levinud, üllitatakse koguni oma ajakirja Scripophily.

Näituse üheks huvitavamaks eksponaadiks on 1881. aastast pärit Eesti Kaubalaeva Seltsi «Linda» aktsia. Rahvuslikul ärkamisajal esimese üldlaulupeo ja Eesti Aleksandrikooli liikumise kõrval kolmanda suurürituse saatus oli dramaatiline. Tülid omanike ja palgatud juhtide vahel - nii tüüpiline tänasele Eestilegi - viisid majandusettevõtte hääbumisele.

Kolm risti allkirjaks

Entusiasmist, mis «Linda» aktsiate ostmisega kaasnes, kõneleb allkirjana ilutsev kirjaoskamatu ostja kolm risti. «Linda» aktsiate kõrval on sama kõnekad Viljandi-Pärnu, Viljandi-Tallinna, Valga-Valmiera raudtee rajamisega seotud aktsiad, aga ka mõisnike krediitkassade võlatähed jmt.

Näituse muudab tähelepanuväärseks säilinud väärtpaberite vähesus. 1940. aastatel läbi viidud natsionaliseerimise käigus kohustati omanikke uuele võimule üle andma ka aktsiatähti, kes need siis hiljem hävitas.

Majandus- ja kujunduslugu

Näituse koostaja, Tallinna Tehnikaülikooli dotsent ja Eesti üks tuntum bibliofiil Kostel Gerndorf teab, et seekordne ülevaade ajaloolistest väärtpaberitest on viimase kümne aasta sees teine. 1993. aastal näitas Ajaloomuuseumis oma kollektsiooni Ants Kulo.

«Kuigi väärtpaberite ajalugu on osa eesti majandusajaloost, võib aktsiates näha ka kujunduskunsti mälestisi,» selgitab Gerndorf oma kogumishuvi.

Tema kinnitusel omaaegsete väärtpaberite «hind» aina tõuseb ja kogumine muutub üha populaarsemaks, sest uuemal ajal registreeritakse väärtpabereid elektrooniliselt.

Praegusele väljapanekule võib oodata ka järge, sest palju huvitavat materjali on ka Eesti teisest majanduslikust ärkamisajast, 1980ndate lõpust ja 1990. aastate algusest.

Kehtivuse kaotanud väärtpaberite näitus jääb avatuks reedeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles